Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för nya modeller

Det märktes inget av dallrande premiärnerver när Frida Wiklander, Emilia Persson och Bayan Faeqhassan gjorde entré på catwalken på Vårmässan på söndagen.
Tre Sundsvallstjejer som gjorde bra ifrån sig på modevisningen.

Att Frida och Bayan satt i rullstol spelade ingen roll, med assistenternas hjälp flöt det på fint trots knepiga höjdskillnader.

De hade inte varit med om att få uppmärksamhet från så många tidigare, men de höll ändå nerverna i styr.

– Litegrann nervös är jag. Jag har inte varit med på något så här stort förut. Men jag var med på Birsta och visade kläder då det var för funktionshindrade. Men nu är det för allmänheten, det är större, sa Frida innan hon skulle upp på catwalken.

Hon var mycket nöjd med kläderna hon skulle visa, färgstarka kläder gillar hon.

Och deras del i modevisningen gick hem hos publiken som applåderade, något som det annars var ganska sparsamt med.

Funky models som de arbetar för startade vid årsskiftet 2010/2011 av Lou Rehnlund med finansiering av Frösunda.

Men det här var första gången som de fick visa upp sig med andra modeller.

– Vi jobbar med att förändra samhällets attityder. Kanske är det här ett litet steg för Sundsvall men det är ett stort steg för mänskligheten. De här tjejerna läser samma tidningar och bloggar som andra men de förekommer aldrig där själva. Jag vill ändra det.

Lou Rehnlund hoppas att ringarna ska sprida sig över vattnet så att andra också inser att funktionshindrade är en del av samhället och får visa att de också kan och vill.

– Det viktigaste är att vidga mångfaldsbegreppet att omfatta även dem. Vecko-Revyn kan ha med funktionshindrade utan att bara visa upp dem som skadade. Enligt SCB har 1,8 miljoner svenskar någon funktionsnedsättning.

Hennes bakgrund finns i reklambranschen men hon har också arbetat ideellt för en handikappförening. Så det blev en korsbefruktning.

Lou Rehnlund var medveten om hur tuff modebranschen är men tyckte att det ändå borde finnas plats för alla, eftersom alla också är konsumenter.

En undersökning på webben visar att personer tycker att företag som visar reklam med funktionshindrade är sympatiska.

– Vi står inte utanför riksdagshuset och klagar. De måste våga ta plats på ett nytt sätt, och det har de gjort nu, konstaterade Lou Rehnlund.