Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Sara Parkmans nya singel – lyssna på den exklusivt här

Folkmusikern Sara Parkman från Härnösand har tagit klivet ut i en solokarriär.
På fredagen släpps hennes tredje singel “Itke itke”, men redan nu kan du lyssna på den här.

Annons

Sara Parkman har varit en del av folkmusiksvängen ett bra tag. Född i Sundsvall och uppväxt i Härnösand gick hon via bandet Kraa vidare till musikstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Hon är verksam som journalist, skribent, musiker och aktivist och har arbetat med artister som Silvana Imam och Seinabo Sey. Hon har skapat musikradio till Sveriges Radio, kulat på Moderna Muséet, varit spelman på bland annat Sápmi Pride, Bingsjöstämman, Cinema Queer och Dramaten.

2010 var hon med och startade nätverket Folkmusiker Mot Rasism och har spelat fiol och druckit kaffe runt om i hela landet.

I april släppte hon sin första singel “E4 N” som följdes upp av “Fält”. På fredagen släpper Sara Parkman sin tredje singel “Itke itke”, det är finska och betyder gråt. Den handlar mycket om ritualer.

– Jag gjorde den för tre år sedan när jag var less på allt och hade råångest. Då fick den heta det. Efteråt har jag laddat den med annat också. Jag vill skapa rum där du får vara sårbar och vara stark i det. Det är fint att grina och det kan vara en politisk handling. Det är bra att göra offentligt.

Att släppa “Itke itke” tycker hon känns fint eftersom hon är så nöjd med låten.

– Den har funnits i huvudet så länge. Jag hoppas att folk kan lägga in sina egna rum i den. Men samtidigt är det alltid läskigt släppa något som man tycker om så mycket själv, säger Sara Parkman.

Det finns ett helt album ligger och väntar på att släppas. Det ska heta “Sara Parkmans skog” och innehåller mycket mer än de tre singlarna.

– Om skivan är ett hus så är singlarna, trädgården hallen och det ombonade vardagsrummet.

Det är Sara Parkmans nyfikenhet som gjort att hennes folkmusik utforskar nya marker.

– Det är inte uttalat att det ska vara så. Det traditionella är fint men när jag möter andra människor gå jag efter det. Man ska gå dit man har lust till. När jag spelar med Samantha (Ohlanders) är det mer traditionellt men här var det kul att testa Bröderna Leijonhjärta-syntar.

I höst kommer Sara Parkman att göra en föreställning för Riksteatern som kommer att turnera i Sverige. “Fäboland” har premiär den 27 september och kommer till Sundsvall i oktober.

– Den handlar om fäbodar och tanter i skogen och den musiken. Det var tradition att kvinnor gick ut i skogen och arbetade hårt medan männen var kvar. Det skapades ett matriarkat och det är något som det inte inte pratats så mycket om.