Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressade utredare hinner inte utreda familjehem till flyktingbarnen

Det senaste året har behovet av familjehem vuxit i Sundsvall, något som ökat pressen på kommunens utredare.
– Vi har fått förenkla våra utredningar ganska rejält för att överhuvudtaget hinna med. Men det är ju så det är. Det är bara att jobba på, säger Jan Gerhardsen, socialsekreterare i kommunens familjehemsgrupp.

När allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till Sundsvall har behovet av familjehem blivit större.

De barn som är för unga, eller av andra anledningar inte kan bo på boenden, placeras i familjehem eller hos släktingar som då måste utredas av kommunen innan barn kan placeras hos dem.

– Vi utbildar familjehem varje år men det räcker inte riktigt till. Nu när det kommit så mycket ensamkommande så har det blivit svårare, säger Jan Gerhardsen som märkte att arbetsbördan började öka i fjol somras.

– Sedan har det accelererat ganska kraftigt nu i år. Det är en mycket svår sits för oss, vi får gena litegrann i våra utredningar. Vi ser till att rättssäkerheten hålls och gör registerutdrag på alla som ska bli familjehem, men vi kan inte göra lika ordentliga utredningar som vi är vana vid att göra, säger han.

Glädjande är att kommunen fått in många anmälningar från familjer som är intresserade av att bli familjehem. Men arbetsbördan gör att man inte hinner med att utreda nya hem.

– Det har strömmat in intresseanmälningar, men vi hinner inte ta hand om dem. Normalt sett vill man göra telefonintervjuer och hälsa på familjerna i hemmet men det hinner vi inte riktigt med nu. Vi får lägga mycket på hög, säger Jan Gerhardsen.

I dag är de två personer som arbetar med att utreda och rekrytera nya familjehem och på kommunens hemsida annonserar man om ytterligare två tjänster som ska tillsättas. Men det är inte lätt att hitta rätt kompetens.

– Det är svårt att rekrytera, det tycks råda brist på socionomer, helt klart. Den här typen av jobb har setts som roliga och eftertraktade tidigare, så vi hoppas att vi ska fler sökande, säger Berit Johansson, enhetschef.