Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressen blev för stor – FK ändrar sig

Pressen blev för stor.

Försäkringskassan ändrar sig och deltidsbrandmannen och undersköterskan Linda Björklund får sjukpenning.

Ett nytt läkarintyg gör att en gravid kvinna i femte månaden äntligen kan andas ut.

ST berättade i måndags om Linda Björklund i Matfors som väntar barn, men som på grund av sina tunga värkar blev sjukskriven till 50 procent av läkare från sin 75-procentiga tjänst som undersköterska samt helt sjukskriven från sitt arbete som deltidsbrandman.

Sjukskrivningen gällde från den 15 september, men för några dagar sedan fick hon besked att Försäkringskassan inte anser att hennes arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel. Hon meddelades även att om hon ville behålla sin sjukpenninggrundande inkomst måste hon anmäla sig på Arbetsförmedlingen när hon fått beslutet. I klartext måste hon då säga upp sig från två fasta jobb.

– Det är viktigt att skilja på den medicinska bedömningen och att Försäkringskassan tittar på hur försäkringen ser ut. Man kan ha en sjukdom som inte ger så stor aktivitetsbegränsning, säger Anna Karlsson, som jobbar med sjukpenning och samordningsfrågor vid Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

Och resultatet hade kunnat bli att Linda Björklund skulle tvingas säga upp sig från två fasta jobb för att hon ska föda barn om tre månader.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, men blir man nekad sjukpenning och inte återgår till sitt arbete då mister man sin inkomst. Det är korrekt att det här kan bli effekten om man inte skyddar sin inkomst, säger Anna Karlsson

Det låter lite absurt?

– Det är klart att det kan låta absurt, men jag kan inte göra någon bedömning av just det här fallet och det vore fel av mig att säga att det är en felbedömning, säger Anna Karlsson.

Anna Karlsson gjorde sina uttalanden på måndagseftermiddagen, men redan på tisdagsmorgonen fick Linda Björklund ett efterlängtat positivt besked.

– Jag vet inte om det här är tack vare att jag gick ut i pressen eller om det var på grund av det nya läkarintyget, säger Linda Björklund.

Men vad hade du gjort om du trots allt hade fått ett nej?

– Jag vet inte vad jag hade gjort. Troligen hade jag brutit ihop, säger hon.

Visar inte det här att man behandlas olika beroende på om man orkar ta strid?

– Ja, själv tror jag det. Det ser man även inom vården att vissa får extragrejer, medan andra som borde ha det, inte får det.