Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressen efter tv-succén blev för stor – nu syr Lisa för att må bra

För ett år sedan stod Lisa Pähn som segrare i tv-programmet Hela Sverige syr. Men pressen och förväntningarna blev för stora och lusten att sy, försvann.
– Det blev för mycket, jag ville bara försvinna. Jag bytte namn på Instagram och klippte av mig håret, säger Lisa.

Annons

För ett år sedan stod Lisa Pähn som segrare i tv-programmet Hela Sverige syr. Men pressen och förväntningarna blev för stora och lusten att sy, försvann.

– Det blev för mycket, jag ville bara försvinna. Jag bytte namn på Instagram och klippte av mig håret, säger Lisa.

Efter ett långt uppehåll har syglädjen och kreativiteten långsamt letat sig tillbaka och nu planerar hon att ge ut en bok om hur sömnad kan hjälpa mot psykiskt ohälsa. Idén har vuxit fram tillsammans med en av deltagarna i Hela Sverige syr.

– Arbetsnamnet är "Sykologer". Det ska vara en bok med små enkla syprojekt som också ska kunna göras tillsammans med barn. Jag har egen erfarenhet att må dåligt av olika anledningar dessutom har jag jobbat på dagverksamhet för personer med psykisk ohälsa. Jag vet hur välgörande det kan vara att handarbeta om man mår dåligt, säger Lisa.

Lisa har alltid haft lätt för att sy och hon minns slöjden i skolan med glädje. Hon gick mode/design på gymnasiet och sedan ett år med textil och form på Ålsta folkhögskola. Nu jobbar hon på Ohlssons tyger där hon trivs. Hon har aldrig haft ambitionen att bli designer.

– Jag tycker om att sy och vill göra det för att det är roligt, inte för att tjäna pengar på det.

Julen står för dörren och Lisa delar med sig av tre enkla sypyssel som passar både barn och vuxna – julgransvimplar, ullhjärtan och bandgranar. Lisa tycker om att använda mycket färg i julpysslet. De färgglada vimplarna passar fint i ett fönster men kan också hängas en och en i julgranen. Ullhjärtan på rad är ett tacksamt och enkelt pyssel som ger resultat snabbt.

– Med ulltyg trollar du lätt fram hjärtan på rad. De här är väldigt lätta att sy och hjärtformen kommer fram redan på första viket, tipsar Lisa.

Efter två enkla raksömmar klipper Lisa av små hjärtan som hon sedan trär på ett snöre. Små bollar varvas med hjärtan. Girlangen kan göras så lång som man vill ha den.

– Den här passar fint i granen eller som dekoration på en dörr kanske, säger Lisa.

De små sidengranarna i olika färger ser avancerade ut men allt som behövs är gummitråd, sidenband och pärlor.

– Jag köpte pärlarmband som jag sedan klippte sönder men de finns också i hobbybutiker eller kanske på loppis, tipsar Lisa.

*Lisa Pähn finns på Instagram under namnet @Lightsoutlisa och hon bloggar på www.lisapahn.se