Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prevens ek tillbaka

I nästan 50 år växte Prevens ek vid Idrottsparken i Sundsvall som ett minne av det historiska OS-guldet i Berlin 1936. Då SAIK:s Rudolf Svedberg brottade hem Medelpads första OS-guld och fick en ekplanta med sig hem. I halvtidspausen mellan GIF och Örebro invigs en ny ek drygt 30 år efter att det ursprungliga trädet togs bort.

Sommar-OS 1936 i Berlin var ett uppmärksammat spel och inte bara för den politik som växte sig allt starkare i värdlandet.
Mörkhyade amerikanen Jesse Owens sprang och hoppade hem fyra OS-guld.
Den olympiska facklan gjorde sin jungfrufärd från Olympia i Grekland till värdstaden.
Radion direktsände referat för första gången.
Handboll, basket och kanot debuterade på det olympiska programmet.
Och Njurundasonen Rudolf "Preven" Svedberg blev historisk när han som 26-åring brottade hem Medelpads första OS-guld någonsin när han vann den grekisk-romerska 72-kilosklassen.
Den första av fem OS-medaljer som Sundsvalls Atlet- och Idrottsklubb tagit vilket gör den till Sundsvallregionens mest framgångsrika ur ett internationellt perspektiv.
Precis som alla guldmedaljörer i Berlin fick Svedberg också med sig en ekplanta hem från Tyskland som Sundsvalls Kommun lät plantera i det nordvästra hörnet vid Idrottsparken.
I nästan 50 år stod Prevens ek sedan där, omgiven av ett färgglatt blomsterarrangemang i form av de olympiska ringarna.
På 60-talet kunde förbipasserande se såväl barn som vuxna sittandes vid eken eller på grenarna i dess krona för att följa mer eller mindre viktiga matcher i IP.
Men tiden satte sina spår och på 80-talet tvingades kommunen att plocka bort den då 50-åriga eken, som vid det laget mätte 5-6 meter, men som tyvärr också hade ruttnat.
Sedan dess har Prevens ek varit ett minne. Till för några veckor sedan då en ny ek planterades och som SAIK uppmärksammar med en kort ceremoni i halvtidsvilan i dagens allsvenska match mellan GIF Sundsvall och Örebro.
Då kommer bland andra den niofaldige SM-guldvinnaren och förre landslagstränarens son, Sören Svedberg, att hålla ett kort tal om sin far som gick bort i juni 1992. Även OS-medaljören Pelle Svensson, som tog silver 1964, ska hålla ett tal liksom en representant från kommunen.
För oss i familjen är det nästan en helig sak och det känns väldigt betydelsefullt. Jag har varit på kommunen i många år, redan från 80-talet om ett nytt träd, säger Sören Svedberg som också håller på med en klippbok om sin far.
Pappa var en renodlad kämpe och jag tror inte folk förstår riktigt hur svårt det var att vinna det där guldet. Bara i Minsk fanns det 50 andra brottare som var lika bra som han som pappa slog i finalen.
Ceremonin kommer även innehålla en procession i SAIK:s regi där Åke Andersson (tränades av Preven), Lars Nyman (son till John Nyman) och Stig Sondell (ordförande i SAIK) för att nämna några går till den nya eken.

FAKTA Rudolf "Preven" Svedberg
Ålder: 81 år när han avled i juni 1992.
Födelseort: Njurunda.
Klubbar: Sundsvalls AIK, Eskilstuna GAK.
Meriter: OS-guld 1936 i Berlin, EM-guld 1935, EM-silver 1938, nio SM-guld (1934-1944), landslagstränare för svenska, finska, ryska och turkiska brottare.

FAKTA SAIK:s OS-medaljörer
Rudolf Svedberg - OS-guld 1936.
Gösta Andersson - OS-guld 1948, OS-silver 1952.
John Nyman - OS-silver 1936.
Pelle Svensson - OS-silver 1964.