Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Primärvårdsjouren ska flyttas ihop med akutmottagningen

Primärvårdsjouren och akuten vid Sundsvalls sjukhus är på väg att återigen flyttas ihop.
Över hela länet är samma utveckling på gång genom projektet "En väg in" och först ut blir Sollefteå.

– På alla tre sjukhusorterna i länet pågår det här projektet. Först ut i "En väg in" blir Sollefteå där man i princip kör igång efter helgerna. Tittar vi för Sundsvalls del så blir det aktuellt någon gång strax efter sommaren, säger Anders Lundin, länsklinikchef för akutmottagningen och ambulans.

Även i Örnsköldsvik ska primärvårdsjouren flytta till akuten någon gång efter sommaren. Eftersom projektet startar i Sollefteå hoppas man att utvärderingar sedan kan bli en hjälp för Sundsvall och Örnsköldsvik.

I Sundsvall fanns primärvårdsjouren tidigare vid just sjukhuset, men i mars 2009 flyttade jouren ner till Hälsocentralen Centrum. För drygt tre år sedan gick akutens dåvarande verksamhetschef Annika Berglund offentligt ut och föreslog en återförening för att göra det enklare för patienterna att snabbt hitta rätt vårdnivå.

– I dag lägger vi så otroligt mycket tid på akutmottagningen att diskutera med patienter som vi tycker har kommit fel. Det blir frustration och irritation när vi försöker hänvisa dem någon annanstans, sa Annika Berglund i april 2012.

Så småningom startade också projektet "En väg in" som nu börjar sjösättas på länets tre sjukhus.

Primärvårdsjouren utnyttjas av patienter på kvällar från och med att primärvården stänger sin dagverksamhet fram till klockan 21 och ofta 22.

– Fördelen för patienten är att efter kontorstid har man ett ställe att vända sig till. Sen kan man på en gång styra patienten till rätt instans eller vårdnivå, det tror jag blir den största vinsten, säger Anders Lundin.

I dagsläget vågar inte Lundin gissa om eventuellt ändrade patientflöden gör att man avlastar akuten eller att man avlastar primärvårdsjouren.

Kan en effekt även bli ökad patientsäkerhet där man får snabbare vård på rätt nivå utan onödiga mellanlandningar?

– Ja. Fördelen med att vara nära varandra är att det blir lättare att kommunicera. Det här kommer att ge effekter både för patientsäkerheten och respektive verksamhet, säger Anders Lundin.

Däremot finns det inga planer i Sundsvall på att låta personal ambulera mellan akuten och primärvårdsjouren.

– Nej, inte i Sundsvall eftersom det är så stort och både akuten och primärvårdsjouren har så många besök. Men tittar man på samverkan i både Sollefteå och Ö-vik så tror jag att det finns mer av den möjligheten, säger Anders Lundin.