Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritera trafikpoliser för tung trafik

Från NTF Västernorrlands Yrkesförarråd ser vi väldigt allvarligt på situationen för poliserna i vårt län. Vi hamnar i en ohållbar situation där laglöshet råder med långa avstånd och minskade resurser. Samtidigt som hela poliskåren minskar och behöver resurser så finns det en beräkning som visar att svensk polis står helt utan trafikpoliser med kunskap om tunga transporter inom sju år.

Av 28 806 anställda inom polismyndigheterna i Sverige är 105 trafikpoliser och 46 besiktningsmän, som har behörighet att kontrollera den tunga trafiken. Det motsvarar 5 promille av de anställda. Med nuvarande takt kan svensk polis stå utan specialistkompetens för tung trafik inom sju år om inget görs.

Det är orimligt att tunga och komplicerade fordon inte kontrolleras av polisen, vid väg. På våra vägar passerar ett stort antal lastbilar per dygn i vardera riktningen. Vi riskerar, så som läget ser ut i dag, en situation där det blir snudd på laglösa vägar i bemärkelsen att det som trafikpolisen är satt att kontrollera, finns det inte kompetens eller resurser till att granska.

Åtgärder som vi ser är en tydlig prioritering gällande trafikpoliser och deras villkor, och då inte minst specialister för tung trafik.

Vi vill uppmana Polismyndigheten, och att det lyfts fram i regeringens regleringsbrev, att trafiksäkerhet och transportsäkerhet är viktiga frågor.

Charina Nordwall

Ordförande yrkesförarrådet NTF Västernorrland

Mona-Lill Landström

Verksamhetsledare NTF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel