Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad företagare med motoriserad fritid

Henrik Björklund är en trygg medelpading som bor och trivs i hembygden Matfors. Han har dokumenterat goda ledaregenskaper både i yrket och i föreningslivet. Och ett motoriserat fritidsliv har alltid lockat honom.

Annons

Henrik Björklund trodde aldrig att han skulle bli kvar i Matfors, men bra jobb och hög trivsel har gjort att han blivit kvar och dessutom återvänt till barndomsbyn. Byn i fråga är Rude i västra Matfors. Där växte Henrik upp med sina föräldrar och en yngre bror.

Motorcyklar och snöskotrar kom tidigt att prägla Henriks tillvaro. Han åkte väldigt mycket i skogen och på småvägarna under tonåren. En milstolpe var när Henrik fick sitt mc-körkort som 16-åring och lagligt kunde avnjuta en Yamaha DT 125-kubikare.

– Det var en oförglömlig lyckokänsla som har etsat sig fast. Jag blir fortfarande glad inombords när jag tänker på hur fantastiskt det var att få äga en egen motorcykel och att få ge sig i väg på de första turerna, minns Henrik.

Sedan dess har han aldrig slut att köra motorcykel. I omgångar har ha provar olika delar av motorcyklismen. En Yamaha RD 350 köptes i 20 års åldern. Efter ett uppehåll med familjebildning så provade han off road och enduro med tävlande för Njurunda MK, bland annat startade han i Gotland Grand National.

Efter det blev det en sporthoj av modellen Triumph 675 Daytona och en hel del banåkning på Mittsverigebanan. Numera åker han en lugn 400-kubikare, ofta ihop med sonen som har en likadan.

Henrik tycker om ordning och att få saker och ting gjorda. Därmed var det logiskt att han var med och startade Matfors Snöskoterklubb 1989. Där var han med och arbetade för en god snöskoterkultur i Matfors och ett bra samarbete med grannklubbarna under de tio år som han var ordförande. Och snöskoter åker han fortfarande, i kombination med alpin skidåkning som blivit det största intresset på vintern.

Henrik valde 4-årig teknisk linje vid Västermalms skola.

– Det kändes mest rätt även om jag inte alls visste vad jag ville. Men det blev ju bra och jag träffade dessutom min blivande fru under gymnasietiden, berättar Henrik.

Åsa som han gifte sig med var kasskamrat med Henrik och de är fortfarande lyckligt gifta.

I yrket blev det först några år som konstruktör och projektledare hos Sund Birsta med många spännande resor, bland annat till Sydkorea som 24-åring. År 2000 startade han en konsultfirma inom maskinkonstruktion ihop med två kollegor. Henriks far drev saneringsföretaget Ocab. Henrik fick frågan att över och det gjorde han 2004.

– Vi hade aldrig jobbat tillsammans förut och nu blev jag plötsligt hans chef. Men det fungerade bra. säger Henrik.

I dag har Henrik ett 40-tal anställda och Ocab har vuxit med två dotterbolag. 2013 fick Henrik priset som årets företagare i Sundsvalls kommun, ett bra kvitto på framgång.