Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisade för metod som håller badrummen rena

Genom att "impregnera" badrum med nanoteknik blir de mycket enklare att hålla rena.
Den metoden var den bästa idén i Timrå i tävlingen Jagharenidé.

Göran Lindström, Söråker, och Uno Hasselblad, Sundsvall, fick ta emot utmärkelsen från Åkroken Business Incubator.

– Jag har varit plattsättare i 35 år och vet att det är svårt att hålla badrummen rena. Särskilt fogen brukar ta stryk redan efter några år, säger Göran Lindström.

Han ville hitta en metod som förhindrar att smuts och kalk biter sig fast och som gör det lättare att hålla rent, men som ändå andas.

– Nanomedel är fantastiskt bra. Men när jag såg den här möjligheten för tio år sedan var det för tidigt. Då ansågs nanoteknik farlig, i dag finns den nästan överallt i samhället, säger han.

Forskning pågår på området, men många menar nu att det är de som jobbar med användandet av nanoteknik som bör skydda sig.

– Vi har förstås munskydd då. Sedan sprejar vi inte på nanomedlet utan penslar och stryker på det med en trasa. När det sedan är på plats så sitter det där, så då är det ingen fara, menar Uno Hasselblad.

Göran Lindström tycker i stället att det finns ett miljöargument för metoden.

– Sedan behöver du inte använda starka rengöringsmedel, som sedan ska gå ut i avloppet.

Företaget Svenska Våtrumsrecond AB startades tidigare i år och har hittills behandlat ett 50-tal bostäder.

– Men vi har också gjort ett badrum på Knaust på prov och golvet hos Hagabagaren och diskuterar med kommunala Drakfastigheter om att testa den i simhallar. Metoden fungerar även på material som glas, solpaneler och murade fasader, säger Uno Hasselblad.

Företaget har också fått lån och bidrag från Almi.

– Och vi har franchisetagare på sex andra orter i landet.

Våtrumsreconden går nu till regionfinalen för Jagharenidé i Sundsvall. Det gör även en vinnande idé från Härnösand och en från Kramfors.