Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisat stöd ska nå ut till hela landet

I flera år har stockholmare med en funktionsnedsättning kunnat få stöd från hyllade Bosse råd, stöd och kunskapscenter.
Nu erbjuds även Sundsvallsborna och resten av Sverige att ta del av deras hjälp – över nätet.

Stödsystemet "Bosse på nätet" har dragit igång nu i mars och är tänkt att fungera som en samtalspartner och ett komplement till övrigt stöd i landet. Projektledaren Peter Stark välkomnar personer i åldern 16-65 år med funktionsnedsättning, främst rörelsehinder, att söka till systemet.

– Det är ett videokonferenssystem där vi ser och pratar med varandra. Det går bland annat att surfa och skriva dokument tillsammans, säger Peter Stark.

Idén till att starta upp "Bosse på nätet" kom när konsulenterna på personalkooperativet Bosse fick förfrågningar utifrån.

– Många har hört av sig och velat få vår hjälp. Det var genom det som jag började få tankar om att göra detta, säger Peter Stark.

Centret har fått flera utmärkelser för sitt arbete. Varför det har blivit så populärt tror Peter Stark beror på att personalen ger en samlad hjälp i stället för att stödet ligger på olika instanser. Dessutom handlar det om tankesätt och bemötande.

– Jag tror att en av grundorsakerna är att vi inte har ett vi och dem-tänk. Hälften här på Bosse har själv en funktionsnedsättning och vi strävar hela tiden efter att jobba tillsammans med personen, säger han.

Två saker har varit viktigare än något annat vid utvecklingen av nätsystemet. Dels ska det vara enkelt att använda, dels ska det vara säkert.

Peter Stark berättar att det inte ska behövas någon teknisk kunskap för att kunna ta till sig stödet. Allting är krypterat för att säkerheten ska vara högsta möjliga.