Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prislappen är för hela servicen

Sjukhusköket tar inga överpriser, säger Åsa Finn, verksamhetschef för landstigets kök och restauranger.
Vi säljer inte bara en portion, vi säljer en hel servicekedja, säger hon.

För en lekman är det svårt att föreställa sig ett effektivare sätt att laga mycket mat på. På sjukhusets produktionskök jobbar 37 personer med att laga mat och duka brickor vid ett löpande band. Måltidsbrickorna lastas nedkylda i vagnar som rullas ut till de olika avdelningarna. I vagnarna värms maten lagom tills det är dags att servera patienterna.

Sedan återvänder vagnarna. Ett annat löpande band tar de kladdiga kärlen genom en diskprocess, men Agneta Forsman och hennes kollegor måste ändå sortera och övervaka.

Vi serverar 21 000 matportioner i månaden på Sundsvalls sjukhus, berättar chefen för köket, Anna-Sofia Kulluvaara.

Trots den höga effektiviteten kostar helpension för en patient 190 kronor om dagen i vårt landsting.

Chef för alla landstingets kök är Åsa Finn. Hon förstår att personalen på avdelningarna tittar på priserna i besparingstider, och hon tycker det är bra att kostnaden blivit synliggjord. Men Åsa Finn säger att det inte bara är maten som kostar. Det är mycket jobb med dukning, disk och transporter.

Vårt mål är att avlasta vårdpersonalen så mycket som möjligt och servera maten på ett rationellt sätt. Då kan de ägna sig mer åt patienterna. De har nog inte räknat in sin egen arbetstid. Dessutomom maten skulle hanteras mer på avdelningarna skulle det ställas mycket högre hygienkrav. Avdelningsköken skulle måsta byggas om, och personalen tvingas byta kläder för att inte dra in smitta i köket, säger Åsa Finn.

Den tanken har funnits och finns fortfarande. Det är möjligt att en entreprenör kan göra det effektivare, och det har lyckats på en del håll i landet. I Sunderbyn utanför Luleå gjorde man så, men kostnaden ökade hela tiden och nu har landstinget tagit tillbaka verksamheten, säger Åsa Finn.

Åsa Finn tänker att man i framtiden kan ha ett storkök som betjänar sjukhus, skolor och äldreboenden i samma kommun. Att kommuner och landsting samverkar lokalt.

Sen ser vi att mycket mat kommer i retur från avdelningarna. Mycket pengar kunde sparas om vi inte behövde kasta bort så mycket, säger Åsa Finn.