Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat mödravårdsmottagning i Sundsvall

Den första februari öppnade en privat mödravårdsmottagning i centrala Sundsvall.
Barnmorskorna Eva Larsson och Kajsa Lindqvist har startat eget.

I väntrummet finns snacks och tända ljus. Evas rum är inrett med röd accentfärg, Kajsas i turkost. Det är två förväntansfulla barnmorskor som tar emot och visar runt. För drygt ett år sedan såg det annorlunda ut, då visste ingen av dem vad som väntade. Både Eva Larsson och Kajsa Lindqvist hade valt att säga upp sig från kvinnokliniken, där situationen för de anställda beskrevs som kaosartad.

– Jag brinner för jobbet, men kunde inte vara kvar på kliniken. Det blev en nedåtgående spiral, säger Eva Larsson.

Efter uppsägningen har de hunnit jobba en del i Norge, och funderat mycket på att öppna eget. Men de kan inte svara på när de bestämde sig för en mödravårdscentral.

– Det var under en facklig kurs i "starta eget inom vården" som vi började prata och var inne på olika spår. Innan utbildningen var klar sa vi "ska vi slå våra påsar ihop?", berättar Eva Larsson.

Sedan dess har det gått två år, de har varit på studiebesök hos Mamma Mia i Stockholm och kontaktat lokala vårdcentraler.

– Man måste vänta in rätt tid och fundera ut hur man får kunder, säger Kajsa Lindqvist.

Nu har de samarbete med Timrå vårdcentral och Sidsjö vårdcentral, och sköter deras mödravård. Det innebär att patienterna på de vårdcentralerna hör till "Din Barnmorska" som den nya mottagningen heter.

– Det här är mina patienter, det känns som om man blir extra mån om dem som kommer hit jämfört när man är anställd, säger Kajsa Lindqvist.

De privata barnmorskorna satsar på hemtrevlig miljö och har slopat telefontiderna.

– Vi är anträffbara nästan jämt. Många gravida har mycket frågor och oro, bara vetskapen om att de kan komma i kontakt med oss ger trygghet, säger Kajsa Lindqvist.

Min Barnmorska vill inte konkurrera ut någon utan ser sig som ett komplement till den mödravård som redan finns.

– Vi kan erbjuda allt från preventivmedelsrådgivning till mödravård och cellprovtagning, säger Kajsa Lindqvist

Så småningom är förhoppningen att också kunna bredda den traditionella barnmorskeverksamheten med bland annat massage, en liten shop står också på listan, små babymössor ligger på en hylla vid fönstret.

– Det här ligger i tiden, det kommer att komma och det är kul att vara först. Det är fascinerande att det inte har kommit hit förrän nu, om man ser sig om i landet finns så många privata alternativ, säger Eva Larsson.