Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat vårdcentral nekar handikapporganisationer tillträde

I Ånge välkomnar man information kring psykisk ohälsa, men inte i Fränsta. Det konstaterar Jan Lidén, Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).
– De säger att de inte ska ha information från någon handikapporganisation alls, berättar han.

Annons

I början av november tog Jan Lidén kontakt med ansvariga för den privatdrivna vårdcentralen i Fränsta med förhoppning om att få komma dit med informationsmaterial kring psykisk ohälsa.

Svaret lät dock dröja på sig.

– De hänvisade mig först att ringa dagen efter, och sedan så skulle de återkomma men hörde inte av sig något mer, berättar Jan Lidén.

Efter en vecka så kom dock till slut ett besked från ansvariga för vårdcentralen, men inte av det välkomnande slaget som Jan Lidén hade förväntat sig.

– De sa att de inte skulle ha information från någon handikapporganisation alls, säger Jan Lidén.

– Jag tycker det är väldigt märkligt, för i Ånge har de välkomnat vårt initiativ och vill ha ett bord, fortsätter han.

Eva Jaktlund är verksamhetschef på familjeläkarna som driver Fränsta vårdcentral. Hon bemöter kritiken som riktats mot vårdcentralen.

– Vi har som grundprincip att inte ta emot några intressegrupper till vårt väntrum. När man kommer hit som patient ska man inte behöva bli uppvaktad av intresseföreningar, även om just den här föreningen är viktig, men det är ju de flesta. Dessutom delar vi väntrum med Folktandvården, vilket vi tar hänsyn till, säger Eva Jaktlund och fortsätter:

– Det är vår ståndpunkt och vi har tackat nej till alla som vill marknadsföra sig, vi tycker att de har andra arenor att visa sig på. Vi sätter upp speciell information när det gäller vår egen verksamhet, till exempel om influensavaccinationer eller liknande som allmänheten bör få reda på, säger Eva Jaktlund.