Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem blir till utmaningar

När Jonas Sjöstedt i en intervju för en tid sig yttrade sig om unga vuxna med psykiska problem, valde han att benämna dessa som ”personer med psykiska utmaningar”. Vad menas? Jag trodde det var en utmaning att bestiga ett berg eller att duellera med någon.

Ordet problem har numera bannlysts och helt utraderats eftersom det klingar så negativt. Ingen vill ju höra talas om problem och än mindre ta detta hemska ord i sin mun. Av medvetet retoriska skäl har därför ”problem” ersatts det med det positivt klingande ordet ”utmaning”, vad det än må avse för problem. Räkna gärna hur många gånger ordet utmaning används när en politiker – t ex Peder Björk eller någon annan lokal förmåga – uttalar sig offentligt i intervjuer eller i egna skrivna inlägg. I den nyligen TV-sända partiledardebatten användes ordet utmaning av samtliga i var och varannan mening och som en ständig omskrivning för vad som rätteligen avsågs, nämligen olika former av ytterst svåra problem med till exempel arbetslöshet, flyktingar eller ekonomi. Men inga ”problem”, allt är bara utmaningar! Det kanske å andra sidan inte är någon stor fråga, vi lever ju med ett språk som ständigt förändras och utvecklas. Men jag gillar det inte eftersom omskrivningen används i ett verklighetsförträngande och manipulativt syfte. I Sjöstedts fall är det å andra sidan inte uteslutet att det bottnar i språklig okunskap. Eller som han själv skulle ha beskrivit sig med denna okunskap: "en person med språkliga utmaningar”.

Suck & Stön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel