Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem i Vivstavarvstjärnen – stora gäddor äter upp dyr ädelfisk för fiskeklubben

De lurar i vassen och på menyn står ädelfisk – dyr ädelfisk.
Gäddorna i Vivstavarvstjärn har blivit en kostsam historia för Storöringens fiskeklubb som planterat in fisk i tjärnen.
– Det är väldigt dyr gäddmat, säger Ingela Dahlin från klubben.

Den senaste tiden har en stor del av de inplanterade regnbågarna som tagits upp ur tjärnen haft bitmärken från gädda. Den inplanterade fisken har blivit uppskattad hos besökarna och tjärnen är en lättillgänglig plats för fiskare i alla åldrar.

– Gäddorna äter den fisk som vi sätter ut. Ifjol satte vi ut 1,2 ton fisk och det är ganska stora pengar det handlar om och vi får inte tillbaka allt på fiskekortsförsäljningen.

Det har fått Storöringens fiskeklubb att agera. Nu vidtar de åtgärder för att minska antalet gäddor i sjön för att ge den inplanterade fisken bättre förutsättningar.

– Eftersom det är en sluten tjärn måste vi ta bort gädda om vi ska kunna fortsätta att ha tjärnen för utplantering av ädelfisk. Det går inte att den går direkt i magen på gäddan, det blir jättedyrt.

Läs också: Soligt mete i Selångersån – unga fiskare fick säker lektion

Under vintern har man ordnat angeltävlingar på tjärnen och nyligen hade man en gäddjakt där den som fiskade upp mest gädda belönades med 1 000 kronor. Den 18 maj håller klubben ett särskilt gäddmöte för att ta fram en plan på hur det ska gå till.

– Då hoppas vi på att kunna utse några gäddansvariga. Vi har beställt ryssjor som vi ska lägga ut. Inne i en vik där det är mycket vass vet vi att det står storgädda, det är deras tillhåll.

TV: Tung start på fiskesäsongen för entusiasterna i Bergeforsen

Att det finns stora gäddor i tjärnen råder det inga tvivel om. Den största som kom upp under vinterns anglingar vägde 9 kilo och Ingela berättar att man sett en på 8-9 kilo men som inte gått att lura.

– Det är jättetråkigt att behöva ta upp en naturlig fiskart som gäddan är. Den ska ju egentligen få finnas här. Men vi måste välja om vi vill ha ett bra fiske- och rekreationsområde för många äldre, barn och handikappade här eller om vi bara ska låta gäddan vara. Vi måste göra en avvägning vad som är viktigt här och nu.

Ingela tycker att fler borde upptäcka gäddan som matfisk och för den som vill fiska gädda har hon ett par enkla tips.

– Skaffa en stor vobbler som ser ut som en regnbåge eller gädda, sedan håller den ofta till där det finns vass.