Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet är inte fyrverkerierna – det är att förövarna inte stoppas

Årets stökiga nyårsfirande blev en mardrömslik och farlig upplevelse för många. Det rapporteras om nyårsmobb, maskerade ungdomsgäng, raketbeskjutning mot hus från riggade avfyrningsramper med mera. I till exempel Kristianstad besköts en ambulans, brandbilar, balkonger och personer med raketer.

Läs också: Varför kräva totalförbud av fyrverkerier?

I Gävle kastades en smällare in i en barnvagn med en sovande tremånadersbaby. I Malmö sköts fyrverkerier in i folkmassan och mot bilar. I Strängnäs skadades en nioårig flicka efter att ha träffats av en raket som sköts rakt mot henne av ett ungdomsgäng. I Trollhättan besköts ett bostadshus från en riggad avfyrningsramp och poliser attackerades med raketer. Listan kan göras lång och är ett tydligt bevis på den oacceptabla brist på respekt mot människor och lagar som nu råder i landet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En följd av det stökiga nyårsfirandet är att allt fler vill förbjuda raketer. Problemet är dock inte raketer utan de förövare som använder nyårsraketer till skadegörelse och misshandel. Att dessa förövare inte grips och lagförs är ett stort problem. Det är olagligt att attackera människor med raketer. Varför följs inte dessa lagar och varför händer det inget när man bryter mot dem? Hur ska man komma till rätta med förövare som beter sig så respektlöst? Och vilka signaler sänder en ordningsmakt som mer eller mindre låter detta olagliga beteende fortgå trots att det finns lagar och regler som förbjuder det?

Läs också: Ångeföretagare hyllas för beslut att inte sälja fyrverkerier: "Så klart jättekul"

En minoritets kriminella beteende och frihet kan inte tillåtas leda till den stora majoritetens rädsla och ofrihet. Det är hög tid för inrikesminister Ygeman att bevisa att han inte är en Ynkeman.

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel