Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemhund blev praktexemplar efter träning

Vinnarhunden Ozzy har på ett halvår gått från att vara en problemhund till att bli mattes stolthet.
– Jag höll på att ge upp. Han gjorde utfall mot både människor och andra hundar men efter kursen i Nose Work är han helt förändrad, säger Caroline Strömberg.

Annons

När Medelpads första tävling i doftsök hålls i Tinas hundlivs lokaler i Nacksta är Ozzy och Caroline på plats. Fyraåriga Ozzy är en blandning mellan schäfer och gråhund och Caroline tog hand om honom för två år sedan.

– Det har varit tufft. Han är en jättefin hund men jag har nästan inte velat gå ut med honom eftersom han har uppträtt så aggressivt när han har blivit osäker. Vi gick kursen i Nose Work under sensommaren och sedan han fick börja träna regelbundet har han fått självförtroende och kan slappna av, berättar hon.

Under tävlingen uppträder Ozzy lugnt och balanserat och han har inga problem med att hitta dofterna som har gömts på olika platser.

Aktivitetssporten för hundar växer explosionsartat i Sverige. Alla raser är välkomna och sedan slutet av 2014 har Svenska Nose Work-klubben fått mer än tusen medlemmar. Hundpsykologen Linda Höglund reser runt och håller kurser och är med som tävlingsarrangör när Ozzy gör sin tävlingsdebut.

Doften som de 16 deltagande hundarna söker efter på tre olika banor är eukalyptus. Innan tävlingen har samtliga fått göra ett doftprov som visar att de vet vad som förväntas av dem.

– Hundar mår jättebra av att få jobba och den här sortens aktiviteter gynnar samspelet mellan hunden och hundföraren. Hundarna brukar vara både väldigt glada och trötta efteråt, säger Linda Höglund som driver Locusta Dogtraining.

Inför tävlingen placeras dofterna i olika miljöer och på olika höjder och svårighetsgraderna varierar. Föraren har hunden kopplad och följer med den runt banan. Hundarna tävlar en och en och det är tiden som räknas.

När Ozzy markerar signalerar Caroline till domaren och klockan stannar. Ozzy kammade hem segern i tävlingen och även om det är roligt och hedrande att kunna uppvisa ett fint tävlingsresultat ligger största vinsten i Ozzys förändring. Problemhunden har utvecklats till mattes stolthet och hon behöver inte längre oroa sig inför mötet med andra hundar och hundägare.

– Nu har vi varit med på vår första tävling och han var jätteduktig. För bara några månader sedan trodde jag aldrig att det skulle kunna ske, säger Caroline Strömberg.