Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot nedläggelser

Fy, hur kan dom göra så.
Felix, 3, är inte glad när hans öppna förskola ska stänga.
Han har gått stöd - protesterna börjar nu bli omfattande bland Njurundaborna.

En av de tre öppna förskolor som kommunen stänger ner är den i Kyrkmon.

Ett beslut som skapat en stor oro - och kraftiga reaktioner.

Redan ligger protestlistorna ute och många har också fört fram sina kritiska synpunkter i mejlform till kommunen.

Det är enligt personalen en bra besöksfrekvens med cirka 15 besökare varje förmiddag under de tre dagar i veckan det är öppet, säger Anna Larsson, förälder till Felix, 3 och Linus, 1.

Eftersom barnen nu är hemma så betyder den öppna förskolan mycket. De ger en möjlighet att träffa andra barn och även för oss föräldrar är det viktigt att skapa kontakter, säger Anna Larsson.

Kommunen kommer att behålla fem av åtta öppna förskolor. För de boende i Njurunda kommer den närmaste förskolan i framtiden att vara den i Bredsand.

Jag har hört att det är väldigt små lokaler i Bredsand som inte skulle räcka till och dessutom är det synd att tappa kontakten med barn och föräldrar som bor i det egna närområdet. Speciellt för oss som inte bott här så länge, säger Anna Larsson.

Besparingen att stänga tre öppna förskolor, samt hittigare billigare lokallösning på ett fjärde ställe, innebär i pengar en miljon kronor.

Det är trots allt lite pengar, säger Anna Larsson.

I ett av breven till kommunen undrar en förälder till barn på Kyrkmons förskola:

"Ni skriver i er folder att genom den öppna förskolan erbjuds barn och vuxna möjlighet att lära känna varandra och bryta den isolering som ofta uppstår bland människor som tillbringar dagarna hemma med barn. Om ni nu stänger - vart ska jag då gå för att lära känna nya föräldrar och barn?"