Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterade mot utvisningarna

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Det var budskapet under en manifestation på Stora torget i Sundsvall som samlade representanter från flera olika organisationer.

Det var många som trotsade kylan under onsdagen för att protestera mot att Migrationsverket under hösten utvisat flera afghaner. Aktiva från bland annat Sundsvalls Asylkommitté, Sundsvalls Afghanistankommitté, Röda Korset och Afghanska kulturföreningen fanns på plats och från politiskt håll deltog bland annat vänsterpartisten Kim Ottosson.

Reza Payandeh var en av initiativtagarna till manifestationen. Han menar att ingen bör utvisas till landet på grund av läget där.

– Det är en humanitär katastrof. Jag vill vädja till alla politiker att hjälpa asylsökande afghaner så att de kan få stanna, säger han.

Masumah Mohammad var en av de som kom för att lyssna på talen. Hon har uppehållstillstånd men:

– Det är hemskt att afghaner blir utvisade. Det är det värsta som kan hända.

Själv blev hon förföljd och hotad i sitt hemland, mycket på grund av att hon var den första kvinnan i sin hemby som började arbeta. Även 16-åriga Elham Aziz vittnar om förtrycket mot kvinnor och flickor.

– Vi kan inte leva i Afghanistan. Flickor får inte gå i skolan och jag vet att många blir bortgifta när de bara är 13 år, säger hon.

Elham och hennes familj har nekats uppehållstillstånd men har överklagat beslutet. Nu hoppas hon att hon, hennes fem systrar och deras föräldrar ska få stanna i Sverige. Samma förhoppning har Dawod Jafari, eller Alex som han kallas.

Han höll också tal under manifestationen.

– Jag hoppas att Migrationsverket kommer att börja tro på mig och alla andra flyktingar från Afghanistan, säger han.