Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prover ska tas på Södermalms skola – luftproblem kan orsakas av koks

I nio år har det varit problem med ventilationen på Södermalms skola. En del har gjorts för att förbättra situationen men det har inte tagits något helhetsgrepp. Nu är det på gång.
På Drakfastigheter tror man inte att det är mögel i fastigheten. Mer sannolikt bedöms det vara att det är fyllnadsmassor av koks som avger emissioner.

– På Södermalm är ventilationssystemet lite för klent. Det har skapat obehag för personalen, som torra ögon och besvär i luftrören. Drakfastigheter har kollat konstruktionen och kommit fram till att det behövs en utökad ventilation, säger barn- och utbildningsförvaltningens fastighetsstrateg Johan Borggren.

Läs mer: Ankarsviks skola stängd till efter påsk.

För att förbättra luften pågår en projektering för att bygga en riktig entré så att inte all smuts dras in i skolan. Under entrén är det tänkt att den nya ventilationen ska installeras.

– Vi hoppas att vi kan komma i gång till sommaren men det är beroende på om barn- och utbildningsnämnden tar ett beslut, säger Peter Johansson, driftchef på Drakfastigheter.

Men utbyggnaden kommer sannolikt inte hinna bli klar under sommarlovet.

Nu under sportlovet ska Drakfastigheter ta hål i golvet i matsalen och ta prover på det fyllnadsmaterial som finns mellan matsalen och det underjordiska skyddsrummet.

– Det är koks där och det kan avge emissioner, särskilt i samband med fukt. De kan ge olika symptom precis som mögel gör. Men det är viktigt att göra riktiga undersökningar så att vi vidtar rätt åtgärder.

Om problemet ligger där, är det ett mindre omfattande arbete som kan komma i gång snabbare eftersom det inte krävs något nämndsbeslut.

Tidigare har mattorna i skolan misstänkts ligga bakom de besvär som drabbat personal och elever. Men luftprovmätningar har inte visat på någon skadlig hälsopåverkan.

– Om provtagningen i matsalen inte ger något resultat får vi börja om och undersöka mattorna igen, säger Peter Johansson.

När det gäller Högoms skola är det två klassrum som har otillräcklig ventilation som också ska åtgärdas.

– De håller på att anpassa verksamheten, Drakfastigheter mäter luftkvalitén nu och ska hämta in resultaten nästa vecka. Två klasser har vi delat upp på fyra klassrum för att det ska bli bättre och så vädrar vi på rasterna, säger Karina Persson, rektor på Högoms skola.

ST har sökt rektorn på Södermalms skola under fredagen, men inte lyckats nå honom.