Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provsvar blev liggande i två år – mannen hade prostatacancer

En läkare på en vårdcentral i Sundsvall kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för behandlingsbrister. Han ordinerade ett prostataprov 2014 som aldrig följdes upp. Drygt två år senare togs ett nytt PSA-test som visade på cancer. Senare visade sig att provet 2014 också var avvikande.

Mannen skriver i sin anmälan till Ivo att han måste genomgå operation eller strålbehandling. Behandlande läkare vid urologen ska ha sagt till mannen att det troligen kunde ha undvikits om man hade upptäckt sjukdomen 2014.

Patienten skriver i sin anmälan bland annat: "Jag anser att vårdcentralen har brustit i sina rutiner och ansvar för mig som patient eftersom de inte skyndsamt meddelande urologen vid Sundsvalls sjukhus om mitt höga PSA-värde efter 60-årskontrollen 2014. Denna försummelse har resulterat i att jag måste opereras, alternativt genomgå strålbehandling. Hade läkaren vid besöket vid vårdcentralen 2014 tagit ansvar för sina arbetsuppgifter hade jag enligt min läkare vid urologen troligtvis inte behövt opereras eller strålbehandlas."

Verksamhetschefen vid hälsocentralen är enig med patienten om att man brustit i rutinerna kring uppföljning av provsvar. Läkaren som ordinerat prostataprovet var ansvarig för att resultatet följdes upp – vilket inte gjordes.

ST har ännu inte lyckats komma i kontakt med läkaren vid vårdcentralen för en kommentar.