Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrikallelser skickades till fel person

Sundsvallsbon begärde ett utdrag ur sin journal på affektiva mottagningen, men fick av misstag även hem kallelser adresserade till helt andra människor, med deras namn och personnummer.
"Det är helt oacceptabelt", skriver hen i ett brev till Datainspektionen.

När journalen kom med posten låg även tre läkarkallelser till andra patienter i pappershögen. På kallelserna stod patienternas namn, adress och personnummer.

"Jag har alltså nu hemma uppgifter på tre personer i Sundsvall som jag nu vet är patienter på affektiva inom psykiatrin. Det ska inte jag veta", skriver patienten som har anmält händelsen till Datainspektionen.

Hen är orolig för att de egna uppgifterna ska ha läckt ut åt något annat håll och ifrågasätter hur det kan göras ett sådant misstag.

Händelsen anmäldes i juni och nu har Datainspektionen inlett en utredning om fallet. I ett brev till länssjukhuset begär de svar på om det finns någon policy för hur man reglerar utskick av känsliga uppgifter, samt hur de följer upp säkerhetsincidenter.

Affektiva mottagningen uppmanas skicka ett yttrande till Datainspektionen senast den 21 oktober.