Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrin i Örnsköldsvik har extra svårt att rekrytera läkare

Psykiatrin är en annan verksamhet i specialistvården som har en hög andel stafettläkare.
De största bekymren att hitta läkare har man på Sollefteå sjukhus och framför allt på Örnsköldsviks sjukhus.

Annons

– Det är ett generellt problem i glesbygden och framför allt i Norrland att rekrytera specialister inom psykiatrin, säger Kristina Mårtensson, länsklinikchef vid psykiatriska kliniken.

Vid Sundsvalls sjukhus låg andelen läkarstafetter av de totala läkarkostnaderna inom psykiatrin på 15 procent 2014. Motsvarande siffra vid Sollefteå sjukhus var 39 procent medan Örnsköldsvik hade ett stafettberoende på 69 procent.

– Merparten av stafettläkarna finns i Örnsköldsvik och i viss mån i Sollefteå. Det är där vi har de största problemen med att rekrytera läkare. Det är inte lika problematiskt i Sundsvall, säger Kristina Mårtensson.

Verksamheten i Örnsköldsvik har mer eller mindre rullat runt på stafettläkare, medan man bara haft en fast specialistläkare och en fast ST-läkare.

– Det här är absolut inte tillfredsställande och det handlar inte bara om ekonomin. Det påverkar arbetsmiljön för de andra och det påverkar också patientsäkerheten. Det är svårt att ha en kontinuitet när läkarna byts ut hela tiden. Samtidigt är det vissa stafettläkare som är återkommande och det är trots allt en fördel, säger Mårtensson.