Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykologisk katt-och-råtta-lek av thrillerns mästare

Översättning: Johan Nilsson
Albert Bonniers förlag

Det finns vissa saker som inte bör förändras, bland annat spionförfattaren John le Carrés sätt att skriva spännande böcker. Det blir aldrig detaljerat blodigt, innehåller aldrig spekulativa våldsskildringar och kryddas aldrig av sexuella scener. Det är mest vardagligt hemskt, som en dunkande spänningshuvudvärk som bara växer och växer.

Vad är det då som gör 82-årige le Carré så annorlunda? Sakta byggs det upp ett hot, genom antydningar och små små pusselbitar. Det finns många frågor, men inga direkta svar. Den lilla människan stryps sakta men säkert av byråkratins maskineri och kolossen staten. Där finns det ingen plats för ett eget samvete eller eget agerande. Går man utanför ramarna, så är man "rökt".

John le Carrés 24:e roman, En känslig sanning, är inget undantag. En betydelselös ämbetsman vid brittiska utrikesdepartementet, Kit Proby, sänds till Gibraltar för att övervaka antiterroristoperationen "Vildmark". Den är hemlig, inte ens statsrådets närmaste man, Toby Bell, känner detaljerna.

Allt går enligt ritningarna och Proby åker hem och blir utnämnd till ambassadör på någon ö i Karibien. Efter ett antal år njuter han av sin pension tillsammans med sin fru på ett ärvt gods i Cornwall. Det är där Gibraltar-historien hinner ikapp honom. Vad hände egentligen när de brittiska soldater och de inhyrda legoknektar gjorde sitt tillslag?

Kit Proby söker sanningen och tar hjälp av den unge Toby Bell, som hittills exemplariskt och lojalt snirklat sig upp genom UD:s hierarki. Deras frågor är inte välkomna. Obekväma sanningar får inte komma ut. Toby Bell försöker tillsammans med Kit Probys dotter Emily nysta sig vidare i den dimridå som underrättelsetjänsten verkar ha lagt ut. Hur långt kan staten gå för att inte avslöja vad som verkligen hände?

John le Carrés fiktion finns i verkligheten i from av whistleblowers som Assange och aktuelle Snowden. le Carré har alltid misstrott den politiska makten och kritiserar den hårt, och passar här på att varna för förarlösa drönare och privata säkerhetsföretag, som hyrs in av regeringar för att sköta blodiga operationer – allt för att slippa allmänhetens insyn och för att undgå anklagelser om ickedemokrati.

"En känslig sanning" är en skickligt uppbyggd thriller. Som läsare ställs man inför lika många frågor som huvudpersonerna i boken. Det gör att jag till en början känner mig lika förvirrad och frustrerad som Kit Proby och Toby Bell. Alla dessa antydningar gör att jag måste framåt, vända blad och njuta av John le Carrés välskrivna formuleringar och torra humor.