Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Punksvall 2.0 – nu har det börjat!

Annons

Häromveckan reste gitarristen Mikael Svensk från Göteborg till en studio i Stockholm för att lägga gitarrer till nästa album med Brända Barn.

Eh…Brända Barn, ett nytt album?

Det hade varit en stor lokal nyhet – och nationell – på 1980-talet, med tanke på att bandet splittrades efter att ha släppt sitt enda, klassikermärkta, album Allt står i lågor.

Beskedet nu – ett nytt Brända Barn-album släpps i vinter - borde vara ett är bara ett av flera tecken på att punken lever och kanske aldrig do.

Häromveckan släppte Sundsvallsbolaget MassproduktionVägra raggarna benzin, en samling med punkband från provinserna, det vill säga Sverige utanför storstäderna.

Vägra raggarna benzon ligger försäljningslistor, förstapressningen är slutsåld och plattan kan bli Massproduktions största skivsuccé – någonsin.

Det skvallras dessutom om att Massproduktions-direktören själv, Mats Hammerman, varit i studio och lagt sång på någon låt och då anar man att ett annat gammalt band från den mytomspunna Punskvall-eran har något i skivväg på gång: 

Vacum.

Lägg till återuppståndna Pizzoar, hårt exponerade av Leif Andrée i Stjärnorna på slottet i fjol,  och till exempel Red Mecca med förre Brända Barn-keyboardisten, och man behöver inte vara stjärntydare för att se det.

Punksvall 2.0 är här.

Just den här veckan återvänder dessutom en förlorad Punksvall-son: Patrik Tanner, som likt många andra gamla punkare lämnade stan på 1980-talet.

De flesta hamnade i Stockholm även om Magnus Holmén från Rasta Hunden och Mikael Svensk blev göteborgare. Nån i nåt band jag glömt namnet på i skrivande stund bor, tror jag, i Hong Kong.

Patrik Tanner drog till USA för att bli rockmusiker och det blev han också.

Han var med i Massmedia där Brända-Brodde sjöng och Headcleaners, Punksvall-bandet vars skivor samlare betalat svindlande summor för på e-bay, och frontade också Push Grolls och Picbnic Boys under de där hektiska, kreativa Punskvall-åren.

I vintras släppte han plötsligt På svenska i USA, ett album som handlade om ungdomsåren i Sundsvall. En stundtals hjärtslitande, bekännelser och uppgörelser med föräldrar, gamla plågoandar, flickvänner. 

Den här veckan – efter 30 års rock’n roll-exil – är han tillbaka i Sundsvall.

På söndag spelar Patrik Tanner på E Street, ensam på scenen med akustisk gitarr,  Singer/songwriter-låtar, svensk americana kanske.

Men också ett bevis, herr domare, på att en ny era är inledd.

En förlorad son återvänder.

Punksvall 2.0 är här.