Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quick: Jag har inte mördat någon

Thomas Quick, som dömts för åtta mord och erkänt långt över tjugo, tar tillbaka alla sina erkännanden.
Uppmärksamhet och starka mediciner var drivkrafter bakom erkännandena, enligt en dokumentär i Sveriges Television – som också berättar om tveksamma grepp av polis och åklagare.

– Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag har erkänt, säger Quick i SVT:s Dokument inifrån.

Inga vittnen har sett Quick vid någon mordplats, och inte heller finns någon teknisk bevisning mot honom. SVT berättar om tveksamma metoder av polisen. Förhörsledaren ska i flera fall mer eller mindre ha instruerat Quick om vad han ska berätta för att det ska räcka till åtal.

Också överåklagare Christer van der Kwast ifrågasätts starkt. För att Quick ska passa in som skyldig ska van der Kwast ha skällt ut poliser som tagit fram motuppgifter samt låtit ta fram ändrade rättsmedicinska utlåtanden och rättstekniska analyser.

De mord Quick dömts för begicks 1976–1988. Men domarna mot honom har ifrågasatts genom åren.

Dokumentären bygger bland annat på Quicks behandlingsjournaler på rättspsykiatriska kliniken i Säter. Där började han under terapi i början av 1990-talet plötsligt berätta grova historier om våld, mord och sexuella övergrepp i familjen som han bevittnat och utsatts för som barn.

Quick säger nu att terapeuterna började byggde upp en stor förväntan på honom om berättelser där han själv var gärningsman.

– Det finns en enorm respons, alltså en kolossal respons som förstärker berättandet och som gör det så lätt att gå vidare och spinna på historien.

– Och som man i en svag situation också svarar på givetvis, fortsätter Quick.

Han uppger att han ville ha kvar intresset för honom som patient. Och Quick började berätta om flera mord. Speciellt en av terapeuterna, enhetschef på Säter, beskrivs ta Quicks berättelser på särskilt stort allvar.

Men även medicineringen bidrog. Under själva polisutredningarna, som i mycket hög grad bygger på Quicks egna historier, var han djupt medicinerad med ångestdämpande, narkotikaklassade läkemedel – vilket enligt Quick också bidrog till fabulerandet.

– Jag blev hämningslös.

Justitiekansler Göran Lambertz har granskat Quicks ärenden. Lambertz fann dock brottsutredningarna vara ”ett i allt väsentligt skickligt arbete” och domarna ”i det stora hela mycket gedigna och välmotiverade”.

Quick representeras nu av advokat Thomas Olsson. Han ville på söndagskvällen inte uppge om resning ska begäras. Först under måndagen kommer han att lämna besked i resningsfrågan.

TT har sökt överåklagare Christer van der Kwast för en kommentar men inte lyckats nå honom.