Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch spelar sig själva

Jerry Seinfeld, Emily Mortimer och Larry David har redan gjort det. Nu ska Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch spela fiktiva versioner av sig själva.
– Det är väldigt baserat på våra egna liv, säger Bornebusch om "Rachel och Jossan: Utan filter".

Annons

TV3:s nya tv-serie "Rachel och Jossan: Utan filter" handlar om att Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch ska göra en ny tv-serie för TV3.

Det handlar dock inte om en dokumentär skildring. Mohlin och Bornebusch har i stället tagit sig an ett slags fiktiv verklighet.

– Rachel och Jossan är versioner av oss själva. Det är olika sidor som vi har processat in i de här fiktiva karaktärerna, säger Rachel Mohlin.

Idén var hennes från början _ hon hade funderat på hur det skulle vara att skriva en roll baserad på sig själv och dramatisera sitt eget liv. Josephine Bornebusch hade samtidigt funderat på det här med att produktionsbolag ofta pitchar idéer för henne med frasen "vi vill bara att du ska vara dig själv".

– Vi satte oss ner och pratade och insåg att vi egentligen hade samma idéer fast lite olika spår. Sedan möttes de i det här fina som vi har gjort nu, säger Josephine Bornebusch.

Under seriens gång tas frågeställningar som "konsten att vara sig själv" upp _ att man är olika personer i olika relationer.

– När allt det där flyter ihop på något sätt, för det gör det för Rachel och Jossan, så blir det lite så här "vem är jag nu, är vi vänner, är vi kollegor, är vi kära, vem fan är jag?", säger Josephine Bornebusch.

"Rachel och Jossan: Utan filter" är helt och hållet de båda komikerna och skådespelarnas skapelse _ de har skrivit, sålt in, regisserat och spelat huvudrollerna.

– Vi har tagit mycket ansvar och vi ville ha det så också, eftersom vi gör versioner av oss själva. Det var extra viktigt att vi fick göra just det här helt själva, att få bestämma hur bilden av oss skulle bli i en dramatiserad form, säger Rachel Mohlin.

Att spela en fiktiv version av sig själv är inget nytt i komedigenren _ Jerry Seinfeld gjorde det i "Seinfeld", Larry David i "Simma lugnt, Larry" och i Sverige gjorde Johan Ulveson och Felix Herngren något liknande i "Ulveson och Herngren".

Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch nämner också Emily Mortimers "Doll and Em" och "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrows "The comeback" som stora inspirationskällor.

– Jag tror att det är komiskt tacksamt att skriva om för det är sådana kontraster hela tiden, att det pågår en filmisk tv-verklighet samtidigt som man ska försöka baxa runt sitt eget liv. Att sitta i peruk eller bjällerhatt och stå ut med sina sorger och vedermödor och ändå leverera, säger Rachel Mohlin.

– Det är en så surrealistisk bild att jag tror att många i den här världen känner att det här är något som de som inte är i den här världen måste se, för det är så sjukt att man står där med clownmun och hämtar på dagis, säger Josephine Bornebusch.

"Rachel och Jossan: Utan filter" får premiär på TV3 den 12 november,