Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Barnen: Stoppa införandet av tillfälliga uppehållstillstånd

Öppet brev till våra riksdagspolitiker. Mer än 60 miljoner människor befinner sig på flykt. På grund av bland annat kriget i Syrien har antalet människor på flykt ökat de senaste åren. De största mottagarländerna av syriska människor på flykt är Turkiet, Libanon och Jordanien. Andra stora mottagarländer är Pakistan och Iran. Över en miljon människor tog sig till Europa förra året. Bara i år har 366 människor dött eller rapporterats som saknade under flykten. Bland dessa finns också barn.

Som ett svar på situationen i världen och att Sverige under förra året tagit emot fler asylsökande än tidigare år, har regeringen föreslagit en tillfällig lag som ska gälla under tre år. En av de punkter som förslaget innehåller och som kommer att slå hårt mot barn som söker asyl i Sverige, är tillfälliga uppehållstillstånd. Tillfälliga uppehållstillstånd föreslås nu bli huvudregeln för både barn och vuxna. Det får allvarliga konsekvenser för alla barn, inte minst de barn som kommer utan vårdnadshavare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Barn på flykt behöver, och har rätt till, att få landa tryggt och att bli väl emottagna i ett säkert land. Men istället kommer barn och deras familjer, om förslaget går igenom, att landa i otrygghet och i en lång väntan på hur framtiden kommer att bli. Denna ovisshet om framtiden och väldigt begränsade möjligheter till familjeåterförening försvårar etableringen och riskerar att separera barn från sina föräldrar.

Enligt förslaget, som ska upp till beslut i riksdagen inom kort, kommer rätten till familjeåterförening att begränsas till att gälla enbart de människor som fått uppehållstillstånd som flyktingar. Förra året var det enbart en femtedel av alla barn som fick s.k. flyktingstatus. Övriga som räknas som skyddsbehövande kommer alltså inte att innefattas om man inte sökt asyl innan den 24 november förra året.

Förslagen drabbar barn på flera olika sätt. Fler ensamkommande barn kommer att nekas familjeåterförening. Fler kommer att få avslag eftersom möjligheten att få uppehållstillstånd på grund av det som kallas särskilt ömmande omständigheter, tas bort. Många kommer att hinna fylla arton år innan deras ansökan ska prövas på nytt. Allt detta skapar inte förutsättningar för ett gott mottagande, för framtidstro och för en god hälsa.

På många sätt har det varit en tuff höst för kommunerna och det finns utmaningar i att ordna bra boende och skola. Men det kommer bli fortsatt svårt både att förutse hur många som kommer behöva skola och också med det extra stöd som kommer krävas för inte minst barn som ska leva med en ständig oro att skickas tillbaka till den osäkra och farliga situation de kom från. För att mottagandet och etableringen ska fungera måste nyanlända människor få bra förutsättningar att utbilda sig och att komma in i arbetslivet. Vi är övertygade om att tillfälliga uppehållstillstånd kommer innebära sämre förutsättningar för nyanlända att etablera sig på ett bra sätt.

Rädda Barnen uppmanar nu dig som är riksdagsman för Västernorrland att använda ditt inflytande i ditt parti eller din röst i riksdagen för att stoppa den katastrof som detta kommer att innebära om det blir verklighet. Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar.

Anita Wermelin, Örnsköldsvik

Inger Carlsson, Kramfors

Solveig Näsström, Sollefteå

Khosrow Razavi, Härnösand

Ewa Back, Sundsvall

Ledamöter i distriktsstyrelsen i Rädda Barnen Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel