Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda rehabiliteringen i Härnösand

Annons

Rehabiliteringen i Härnösand (H-rehab) hotas av nedläggning, eller som politikerna föredrar att framställa det, en överflyttning till Sundsvall.

Av de 24 platserna inom geriatrisk rehabilitering, som finns i Sundsvall är bara 18 belagda på grund av personalbrist. Att då förvänta sig att ytterligare en verksamhet inom rehabiliteringen, för patienter från 16 års ålder och uppåt med skador till följd av trauman, stroke och andra neurologiska sjukdomar med mera skulle kunna överföras till Sundsvall med bibehållen kvalitet på rehabiliteringen, verkar minst sagt blåögt. Patienter svårt drabbade av nämnda tillstånd har behov av ett samkört arbetsteam av flera professioner. Det kan Härnösands rehab erbjuda.

Redan nu, innan nedläggningen, är Västernorrlands län, enligt Neuroförbundet, sämst i landet på vård, rehabilitering och habilitering för de med neurologisk sjukdom.

Patienter med neurologisk sjukdom har ofta svårigheter med att få rätt medicin och stöd i sin sjukdom. De som inte har broms - eller botmediciner flyttas över till hälsocentralerna. Där är många av läkartjänsterna inte besatta eller bemannade av stafettläkare, då det är stor brist på allmänläkare i hela landet. Allmänläkare och distriktssköterskor, distriktssjukgymnaster med flera har breda kunskaper – men är inte specialiserade på de patientgrupper som H-rehab utreder och behandlar – och är dessutom redan överbelastade med arbetsuppgifter. Den kontinuitet i personal-patientkontakt som uppnås under en vistelse på Härnösands rehab ger snabbare och effektivare behandlingsresultat än vad som kan åstadkommas i primärvården, samt en oersättlig trygghet för patienterna, vilket den ena av insändarskribenterna kan intyga.

Lyssna på personalen i Härnösand, tänk om och tänk rätt, för en enda gångs skull, ni politiker som tror att det skulle ”löna sig” att slå sönder den väl fungerande rehabverksamheten där! Det kommer definitivt inte att löna sig för de patienter som kämpar för ett värdigt liv, trots svåra sjukdomar och skador. Rädda liv är akutvården bra på – men hur ser det livet ut för den patient, ung eller mitt i livet – som inte får optimal rehabilitering?

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Christina Thor

Före detta patient hos Härnösands rehab

Eva Rudström

Pensionerad distriktssköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel