Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddar karriären i Sverige – så började norrländsk fotboll svämma över av engelsmän: "En återvändsgränd hemma"

Exemplena på engelsmän som ratats av storklubbarna och hamnat i Norrland börjar bli många.
Nu har BBC uppmärksammat fenomenet, och lyft fram programmet som räddar britternas karriärer.
– Jag har letat efter en möjlighet som den här, säger GIF Sundsvalls Scott Coughlan till BBC.

Annons

Missa inte: Lyssna på GIF-podden #57 – med Benny Matsson som gäst

Toby Davis, Andrew Mills och Scott Coughlan – tre spelare som kommit genom LFE. Foto: Arkiv (Montage).

League Football Education, eller LFE, är något som vi nog måste lägga på minnet när det kommer till svensk fotboll.

Programmet startade som ett samarbete mellan The Football League (organisationen för engelska andraligan Championship, ner till fjärdeligan League Two) och spelarfacket.

Syftet var att ge ratade spelare chansen att få spela fotboll på heltid, någon annanstans än i England, där konkurrensen är stenhård.

LFE har EU-stöd från utbytesprogrammet Erasmus, och låter spelarna få tolv veckors provspel i svenska klubbar. Under de veckorna betalar LFE boende, mat och resekostnader. De senaste fem åren har mer än en tredjedel av spelarna fått proffskontrakt i Skandinavien, enligt siffror som BBC presenterar – ett framgångsrecept med andra ord.

LFE har placerat spelare i Östersund, Ytterhogdal, Gottne, Örnsköldsvik, Sundsvall och Ånge.

Mest frekvent är Ytterhogdal, med 20 spelare på fyra år. De som dragit mest nytta av det är kanske Gottne, som klättrat från division 6 till division 2 med hjälp av sina importer.

Det finns också flera framgångssagor ur LFE. Jamie Hopcutt, Douglas Bergqvist och Andrew Mills i Östersunds FK kom genom programmet.

Flera engelsmän har också passerat genom Ånge, men i dag är den enda som kommit till Medelpad via LFE målvakten Scott Coughlan i GIF Sundsvall.

Han platsade inte i Cardiff förra året och spelade i walesiska ligan med Llanelli Town. Han var på väg att ta ett fotbollsstipendium i USA när LFE-möjligheten i GIF Sundsvall öppnade sig.

– Det är en återvändsgränd hemma. Ingenting kommer hända. Så jag letade efter en möjlighet som den här, säger han till BBC.

Men han berättar att språkbarriären är en stor svårighet.

– Några av tränarna pratar inte engelska så de förklarar allt på svenska och det är ganska svårt. Om det är någonting jag måste veta så tar de dit en annan spelare för att översätta.

Coughlan har åtta veckor på sig att övertyga om att han borde stanna.

En annan målvakt som lyckades väl med att imponera på svensk mark, var Andrew Mills i Östersund. Han gick via IFK Östersund till ÖFK. En historia som ger sådana som Coughlan hopp.

– Jag har älskat det och skulle inte ändra någon del av min resa. Det är bara en stor lärokurva och jag har mognat som person. När du börjar på en låg nivå ser du de större klubbarna på tv här och det känns en miljon mil bort, men en eller två bra säsonger kan ändra allt. Det är galet, säger Mills.

Läs också: (+) Målvakten Alireza Haghighi om debuten i GIF Sundsvall: "Bra att vi har nio dagar kvar till premiären"

Annons