Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddaren i nöden under strid

60 liter gröt till frukost, 65 liter korvstroganoff till lunch, 50 kilo köttbullar till middag – och 30 liter kaffe.
Så kan en dag se ut för en kock ute på fältet och nu utbildas det nya kockar i Matfors.

Det spelar ingen större roll vad man gör – alla blir hungriga och behöver mat.

Att planera och servera tre måltider om dagen till soldaterna är en stor uppgift för fältkockarna.

– Får vi inte mat så fungerar vi inte och det är ganska hårda krav på våra kockar, säger Sven-Olof Olofsson, bataljonskvartersmästare i Medelpads bataljon.

Därför utbildar Hemvärnet just nu fler matlagare i Matfors. I utbildningen ingår måltidsplanering, näringslära och livsmedelshygien.

– Vi gör aldrig halvfabrikat när vi utbildar – de ska lära sig allt från grunden, berättar Sven-Olof Olofsson

Varje kompani ska ha fem utbildade kockar och kapacitet att servera 300 man.

Det hör inte till ovanligheten att de lagar 200 portioner på ett dygn och då kan maten lagas på fältet vid kokplatsen eller så skickas den färdiglagade maten ut till soldaterna i fält.

Man ångar mycket av maten och köket drivs av vedeldning eller ett dieselaggregat.

– Största biten i utbildningen är hygien – något som är väldigt viktigt i matlagning. Det kan bli stora förödelser om man inte håller reglerna, säger Sven-Olof Olofsson.

Man ska kunna äta all mat med sked och maten kryddas lite extra.

– Det gör vi för att gubbarna ska bli mer törstiga, då tvingas de att dricka mer. Kroppen behöver vätska och vi dricker oftast för lite.

Kockarna märker även att de är populära och uppskattade ute på fältet och får inte soldaterna fläsk med löksås minst en gång per övning, blir det "liv i luckan".

Just nu utbildas fyra personer från Hemvärnet och en från Lottakåren.

– När vi blir kallade ut på övning så är det skarpt läge för oss. Tror inte att soldaterna skulle bli så glada om vi inte hade mat – jag vill inte vara den kocken som skulle tala om det för dem, säger Arne Johansson från Timrå.

– Det är oftast full rulle från klockan fyra på morgonen till tio på kvällen. Först upp på morgonen och sist i säng på kvällen – får man sova ett par timmar så är det bra, berättar Per Carlsson från Ljungaverk.