Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningspaket för biljättar på väg

Vita huset och demokraterna sägs vara överens om en plan för att hjälpa den krisdrabbade bilindustrin. Paketet är mindre än biljättarna bett om men ska kunna hålla dem igång tills Barack Obama tar över i Vita huset.

Demokraternas ledare och Vita huset har kommit överens om ett räddningspaket, säger en källa i kongressen. Paketet som demokraterna hoppas kunna rösta igenom i nästa vecka är på mellan 15 och 17 miljarder dollar. Det är långt mindre än de 34 miljarder som bilföretagen bett om, men politikerna hoppas att det ska räcka för att hålla biljättarna flytande tills Obama efterträder George W Bush som president den 20 januari och nya räddningsplaner kan diskuteras.

En annan källa säger att parterna är ”i princip” överens men att detaljerna ska hamras ut under fortsatta överläggningar i helgen.

Vikten av att politikerna skjuter till pengar för att rädda fordonsindustrin blev allt tydligare på fredagen, då nya dystra arbetslöshetssiffror presenterades. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med hela 533 000 personer under november enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

Regeringen och demokraterna har bland annat varit oense om vilka pengar som ska användas för att rädda jobben i bilbranschen. Demokraterna har velat utnyttja pengar från det 700 miljarder dollar stora räddningspaketet för finanssektorn.

Men Vita huset har sagt att det är uteslutet eftersom de pengarna är öronmärkta för att få banker, låneinstitut och övriga Wall street på fötter.

Vita huset har i stället velat använda de 25 miljarder dollar som kongressen redan avsatt i bidrag till fordonsindustrin för utveckling av miljövänligare och bränslesnålare bilar. Källan säger till Reuters att dödläget mellan demokraterna och Vita huset hävts sedan representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi givit upp sitt motstånd mot att använda de pengarna till akuta nödlån till Detroit.

John Dingell, demokratisk medlem av representanthuset, bekräftade att pengarna som diskuteras kommer från den lånefond på 25 miljarder som energidepartementet förfogar över. Pelosi antydde i ett uttalande att hon kan tänka sig att utnyttja de pengarna under förutsättning att det är ett tillfälligt lån ur fonden och att den fylls på inom loppet av några veckor.

Nancy Pelosi och demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, sade båda att de tror att ett förslag till räddningspaket kommer att bli föremål för omröstning i deras respektive kammare i nästa vecka.

De uttalade sig efter andra dagens utskottsförhör med cheferna för de tre stora bilföretagen General Motors, Ford och Chrysler. De har bett kongressen om 34 miljarder dollar i nödlån för att undvika konkurs.

– De senaste dagarnas utskottsutfrågningar har gjort det uppenbart att vi inte kan tillåta dessa företag att gå omkull, sade Harry Reid i ett skriftligt uttalande.