Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten: "Djur vi räddar kan avlida ändå"

När ett vilt djur går igenom isen brukar naturen ofta få ha sin gång, men ibland rycker räddningstjänsten in.
Men det är ingen garanti för att djuret överlever.

Annons

Räddningstjänsten, alltså brandkåren, rycker inte bara ut när hus står i brand - eller när det skett en trafikolycka. Det händer faktiskt att de försöker rädda vilda djur som går igenom isen.

En sådan insats tillhör inte det vanliga, oftast brukar man låta naturen ha sin gång, berättar Pär Palm som är räddningsledare i Bollnäs.

– Generellt räddar vi inte vilda djur. Men om det syns, om det finns en väg i närheten eller en skola, försöker vi plocka bort det så fort det går, säger han.

Men en lyckad räddning behöver inte betyda att djuret överlever. Djur kan dö av stressen.

– De får panik, dels för det de råkat ut för men också av oss människor när vi kommer med våra lukter. Så även om vi får loss dem, avlider de ändå, säger Pär Palm.

– Efter att djuren räddats måste man lugna ner dem, oftast går inte det för att de sticker iväg.

Med tamdjur är det lite annorlunda. Dels har räddningstjänsten som uppdrag att rädda sådana djur, och där behöver räddningsaktionen inte innebära samma trauma.

– Tamdjur går som egendom så de ska vi rädda. De är vana vid oss människor så de får inte lika mycket panik, säger Pär Palm.

I reportaget får man även se hur det går när vår reporter försöker rädda ett föremål som ligger i vattnet.

Här kan du se hela avsnittet av Vildriket som handlar om isar och hur djuren hanterar den.

Har du sett hela avsnittet kan du svaret på veckans fråga , var med och tävla om biljetter till Järvzoo.

Många djur kyls ner om de går igenom isar, men isbjörnar har inte det problemet. De klarar tvärtom att simma extremt långt och länge i iskallt vatten, berättar Professorn.