Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänstens historia blir roman

Arbetsnamnet är "Sofia Bugges sigill". Boken berättar Medelpads räddningstjänsts historia och skrivs av Svenåke Boström.
Den är skriven som en roman och handlar förstås om kärlek - och bränder.

Flera journalister och författare visade intresse när Räddningstjänsten i Medelpad sökte någon som ville skriva dess historia. Men några drog öronen åt sig när de hörde att det skulle vara en roman.

Uppdraget gick till Svenåke Boström, bland annat känd för att ha skrivit "Den tändande gnistan" om Sundsvallsbranden. Nu har han någon månad kvar till målgång med romanen, som han ger ut på sitt förlag i december. Ständigt med i arbetet är Tommy Jansson, historieeldsjäl och brandman.

Materialet kommer från räddningstjänsten, intervjuer med äldre brandmän, Medelpadsarkiv och Kungliga biblioteket. Bland annat har han läst många tidningsartiklar.

– Tidningsreferat från förr beskriver dramatiska bränder på ett målande sätt eftersom man inte hade bilder, säger Svenåke Boström.

Handlingen startar strax efter Sundsvallsbranden 1888 och slutar på 1960-talet. Givetvis finns brandmän bland huvudpersonerna; några är historiska, andra är fiktiva. Svenåke Boström har blandat utan att ange vad som är fiktion och fakta.

– Det går inte att skilja åt på ett trovärdigt sätt. De som känner till de historiska personerna vet förstås vilka de är, och alla bränder som beskrivs utom en är autentiska, också en mordbrand. Men de fiktiva sakerna är marginella ur historiesynpunkt, säger han.

Också bland relationerna - som naturligtvis är bärande i en roman - finns stoff från verkligheten. Hans egen farfar var omgift, och kvinnan som skulle bli hans farmor kom ur en lägre samhällsklass. Han har sparat brev som de skrev när de började träffas.

– Jag har använt miljön i dem men vänt på det, så att mannen kommer från en lägre klass. Det ger kärlekshistorien en ytterligare dimension.

Svenåke Boström har aldrig skrivit någon roman förut och knappt någon skönlitteratur utom ett par barnböcker på 70-talet, men han tar det som en rolig utmaning. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september bär han Sundsvalls fana genom att visa upp bland annat "Den tändande gnistan", Kjell Lönnås bok "Sången är min" och Björn Berges film om Frida Stéenhoff. Nästa år ger hans förlag ut en bok som Björn Berge har skrivit om människor han mött, och en Sundsvallshistoria med kända och okända personer av Anders Öhrn.

– Tommy och jag jobbar också med en ny upplaga av filmen om Sundsvallsbranden, där även Umeåbranden är med och allt även finns på engelska, säger Svenåke Boström