Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Att kliva in i familjen Isolehto/Beijers radhus är som att gå in i en välsorterad godisbutik. Här myllrar det av små färgglada prydnadssaker som tillsammans skapar en lugn men glad helhet. "Jag har alltid gillat färg och jag trivs med det", säger Emelie.

Det har gått tre år sedan familjen flyttade in i Bo Klok-radhusen i Sidsjö. Sedan dess har Emelie, Johan och döttrarna Alma och Amelie hunnit bo in sig ordentligt.

– Vi gillar tänket med det här huset, det är energisnålt och miljövänligt och det är något vi försöker ha med oss i vardagen. Läget passar oss och vi i trivs i området. Barnen har kompisar och springer mellan husen, det känns tryggt och skönt här, säger Emelie.

Basen i hemmet är genomgående ljus så när som på några tapeter och målade väggar. Det är inredningen och alla saker som sticker ut som sätter färg på hemmet. Just färg ligger Emelie varmt om hjärtat. Hon växte upp i ett färgstarkt hem och med konstnären Christian Beijer som morbror, har färg och form varit en naturlig del av livet.

Titta in i Christian Beijer och Isabel Sahlins färgsprakande hem: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

–Jag tycker om att vara kreativ med händerna, de flesta i min familj är ju väldigt duktig på att måla men jag fick ju inte den talangen, tyvärr. Men jag försöker att vara kreativ på andra sätt och det här med färg och form har jag nog ärvt därifrån, jag tror att det kommer från min mormor i grunden, säger Emelie.

Entréplanet är ljust och öppet och i vardagsrummet står en rymlig turkos soffa, ovanför den hänger spännande tavlor och posters som sätter känslan i rummet. Flera av tavlorna är gjorda av Christian Beijer.

– Jag gillar det här rummet. Här ryms hela familjen och det är ombonat och har mycket färg, säger Emelie.

Läs också: Sara och Dennis lämnade Stockholm och hittade lugnet – här är deras personliga hem

En solblekt poster har precis ersatts med en ny. Maken Johan delar Emelies inredningsintresse – till viss del.

– Emelie är drivande men jag tycker om det hon gör, säger Johan Isolehto.

Emelie instagrammar under namnet @bonnieshus. Kontot kom till när Alma fick en katt som döptes till Bonnie. Katten försvann spårlöst men Instagramkontot lever vidare och har cirka 3500 följare. Emelie lägger främst ut bilder på hemmet, inredningen och barnen.

– Jag tycker att det är kul och jag gör det för min egen skull. När jag var föräldraledig var det mycket pyssel, men just nu räcker inte tiden till, säger hon.

Emelie gillar papperspyssel, origami och att sy. Hon har vikt lampskärmar, fixat pom poms och sytt kuddar. Hon gillar att göra om möbler och drar sig inte för att byta ut tråkiga lampsladdar till färgglada textilsladdar. Lampfötter sprayas i nya färger så att de passar stilen i radhuset. I sovrummet på övervåningen har hon en syhörna. Verktygstavlan ovanför bordet har hon gjort av en stor pegboard som sågades till rätt storlek. Den spraymålades sedan i olika färger och fick krokar som håller ordning på verktygen. Symaskinen kommer från Johans mormor som arbetade som sömmerska.

– Jag gillar verkligen att sy. Just nu blir det mest att jag lagar barnens kläder men annars kanske det blir kuddar eller något annat.

Palmbladstapen från Cole & Son ger sovrummet en lugn tropisk känsla. En ärvd sänggavel i teak vilar mot väggen. I alla rum finns hyllor där små pryttlar och saker samlas på ett snyggt sätt. Sakerna flyttar ofta runt och byter plats. Emelie får inspiration från Instagram, inredningstidningar och resor och det är just på resande fot som de flesta inredningsdetaljerna köps.

– Jag har svårt att inte köpa om jag ramlar på något som jag tycker om men då säger Johan att jag måste ta bort något om jag köper nytt. Då blir det svårare och man måste tänka efter två gånger.

Barnens rum ligger vägg i vägg på övervåningen. Alma är 7 år och valde en harlequinmönstrad tapet i dov rosa. Sängen är stor och det är praktiskt när lillasyster vill sova över. Alma gillar att klä ut sig och att leka med sina exotiska gosedjur. I pysselhörnan finns plats att göra hemläxan. Emelie har gjort klädhängaren där alla utklädningskläder hänger. Med hjälp av en pinne från en spjälsäng, träpärlor som hon målat i olika färger och snören, blev den ett spännande blickfång i rummet. Rosa flamingos finns lite här och var i huset och bara i Almas rum finns en gammal flamingospegel, gosedjur, lampa och hängare. – Om jag springer på en flamingo har jag väldigt svårt att låta bli att köpa, säger Emelie och ler.

Amelie 3,5 år har bubbelgumsgröna väggar i sitt rum. Hyllan Ivar från Ikea ger goda förutsättningar för ordning och reda bland leksakerna. Överallt finns roliga och spännande prydnadssaker och fåglar.

– Jag är uppväxt med en fågel så jag älskar fåglar i inredningen, säger Emelie.

I Emelies värld kan inredning aldrig bli för kitschig.

– Så länge man tycker om det så är det bra, säger Emelie. Om man vill få in mer färg i sitt hem kan det vara bra att tänka på ha minst tre saker i samma färgskala, i ett rum, då brukar det bli bra. Annars är det bara att ta det man tycker om – det kommer man långt på, säger Emelie.