Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radikala åtgärder krävs för att minska olyckorna

Är det önsketänkande att någon klok person på Sundsvalls kommun:

- Samlade in olycksstatistiken för korsningen Nybrogatan/Bergsgatan och jämför den med åren innan Parkgatan/Bergsgatan stängdes av.

- Öppnar och gör Parkgatan från Bergsgatan enkelriktad upp mot Södra Berget, så slipper vi nedhasande bilar, bussar och långtradare på vintern som inte klarar att få fart upp efter kurvan Nygatan/Parkgatan.

- Enkelriktar Nybrogatan för nerfart.

Läs mer här: Frontalkrock på Bergsgatan

Ny krock i olycksdrabbad korsning

Vinster:

• Två mindre trafikerade gator i stället för som i dag en alldeles för starkt trafikerad i ett område med många skolbarn.

• Alla farliga vänstersvängar på Bergsgatan/Nybrogatan försvinner. Korsningen är idag enligt Sundsvalls kommun och polisen en av de farligaste med flest krockar. (Den som skulle bli mest ledsen är den som säljer trafikljus för här byts de krockskadade ut minst en gång i månaden)

• Köerna och krockarna på Bergsgatan försvinner.

• Skolbarnens lilla gågata mellan skolorna, Neptunigatan, slipper alla varutransporter och bilar då de inte behöver åka där.

• Skolbarnen behöver bara hålla reda på bilar från ett håll, vilket gör det lättare att överblicka och planera övergång.

Nackdelar:

• Boende på Parkgatan som haft gatan avstängd vill gärna att den så förblir.

• Cyklisterna måste stanna vid röd gubbe på Parkgatan.

Varför gör ingen något åt detta när det går?

Läs mer här: Tio av de farligaste korsningarna i Sundsvall

Och det är mycket möjligt att det finns en bättre lösning än den jag presenterat. Det viktigaste är att frågan lyfts och diskuteras och att man försöker finna en lösning på denna ohållbara situation. Att som Sundsvalls kommun gjort, sätta upp varningsskyltar för farlig korsning är i det närmaste skrattretande i paritet med de radikala åtgärder som krävs. I somras hade Sundsvalls Tidning en artikel om att bilförarna ska skärpa sig, men inte ett ord om att Sundsvalls kommun planerat och bidragit till denna hopplösa korsning.

Är det verkligen så att den som planerar inte ser till helheten utan att cyklisternas rätt till "fri lejd" går före alla trafikstockningar och krockar?

Pia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel