Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiobråk på posten – ljudkänsliga brevbärare nonchaleras

På brevbärarkontoret i Sundsvall har en nyligen installerad radio orsakat konflikt. Tanken var att öka trivseln, men för några anställda har det inneburit en sämre arbetsmiljö.
– Varken chefen eller skyddsombud tar hänsyn till oss ljudkänsliga och våra argument, säger brevbäraren Åsa Ottosson.

Annons

Det var på en arbetsplatsträff i december som de anställda brevbärarna på Postnord i Sundsvall fick veta att en radio och högtalare skulle sättas upp i lokalen. För Åsa Ottosson kom beskedet som en chock.

– Jag har inte hört att någon frågat efter detta, säger Åsa Ottosson, brevbärare på Postnord.

Att radion nu ständigt står på innebär ökad stress och koncentrationssvårigheter för Åsa Ottosson och några av hennes arbetskamrater. Men deras argument och tydliga hänvisningar till arbetsmiljölagen nonchaleras av både chef och skyddsombud.

– Svaret vi fick av vår chef var att vi skulle använda öronproppar, säger Åsa Ottosson.

Huvudskyddsombudet för Sundsvall/Umeå, Gunnar Tengman, som suttit med på möten via telefon, menar att hans roll i konflikten enbart varit "rådgörande". Enligt honom skulle man kunna reglera användning och musik på radion genom en policy.

Men för Åsa Ottosson handlar radion inte om vilken musik som spelas – utan att det blir ytterligare ett lager på den redan bullriga miljö de befinner sig. Deras argument är att det tydligt i arbetsmiljölagen står att det är bullerkällan i första hand som ska dämpas.

När ST försöker nå platschefen Görgen Byström blir vi i stället hänvisade till Produktionsområdeschef Niklas Evertsson.

– Det som har varit har varit, nu måste vi försöka ta ett helhetsgrepp så att arbetsmiljön blir bättre för de anställda på kontoret, säger Niklas Evertsson.