Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radion stoppar Berivans krönikor

Berivan Mohammeds radiokrönikor stoppades i sista stund på grund av att hon sitter på ett folkpartistiskt mandat i styrelsen för Norra Kajen Exploatering.

– Att hon har den rollen strider med våra riktlinjer inför valet, säger Susanne Helsing, kanalchef.

Under måndagen skulle Berivan Mohammed ha debuterat som krönikör för Sveriges Radio Västernorrland.

– Hon kommer inte att fullfölja sitt uppdrag. Vi kände till hennes bakgrund som politiker men enligt henne själv är hon inte längre medlem i partiet. Sedan fick vi veta att hon valts in som styrelsemedlem i det kommunala bolaget Norra Kajen på ett folkpartimandat och det gör att hon fortfarande är starkt förknippad med partiet.

– När de ringde mig ställde de aldrig frågan utan sade att de kände till min politiska bakgrund och anledningen att de ringer mig att de vill ha en person som är till höger. Detta eftersom de har en till vänster och vill balansera upp det.

Berivan Mohammed är intresserad av näringslivsfrågor och har på grund av det suttit i andra bolagsstyrelser.

– Frågan om norra kajen kom till mig första gången från socialdemokraterna som jag tackade nej till på grund av tidsbrist. Exakt samma fråga kom senare från folkpartiet. Där de lyfte upp vikten av min erfarenhet från näringslivet. Den gången valde jag att tacka ja.

Hon har skrivit krönikor på olika liberala ledarsidor sedan hon var tonåring och hon har tidigare medverkat i radion under rubriken Tankar för dagen.

Radions policy under valåret är att när politiker medverkar ska det politiska ställningstagandet tydligt framgå.

– Man var tvungen att stoppa mig på grund av ett en tung socialdemokratisk politiker ringt och tipsat om mig, var beskedet jag fick av Susanne Hellsing.

När frågan ställs från tidningen till Susanne Helsing så är det inget hon vill kommentera.

– De som gör den här typen av framträdanden ska vara partipolitiskt obundna. Det är särskilt viktigt ett sådant här år, säger Helsing. När vi ställde frågan till henne visste vi inte att hon satt på ett politiskt mandat i en styrelse. Det fick vi veta under måndagen.

– Mitt uppdrag i styrelsen har aldrig varit hemligt, säger Bervian Mohammed, som känner sig besviken hur radion behandlat henne. Jag är eller inte medlem i folkpartiet. Det är flera år sedan jag betalade någon medlemsavgift.

Berivan Mohammeds första krönika hann läggas ut på hemsidan innan den drogs tillbaka. Den handlade om vikten av förnyelse i politiken.