Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflande om konflikt mellan samer och oljebolag

Annons

En kompis i bokcirkeln har observerat att jag gillar spänning på avsides belägna och karga platser. Och det bjuds en rejäl dos nordlig exotism i Olivier Trucs andra bok om renpoliserna Nango och Hansen. De som sömnlösa flänger över tundra och taiga i jakt på sanningen, redan i april är dagarna över 17 timmar långa. Själv hade jag nog använt telefon lite oftare med så stort bevakningsområde, men Stockholmsbaserade fransmannen Truc får till bra och spännande action, även om intrigen blir lite väl konstruerad ibland.

Staden Hammerfest är centrum för handlingen, nordligast på skandinaviska halvön. Där drunknar en ung same när en renflock ska simma över till sommarbete. Strax därpå hittas en ledande politiker död. Allt fler konflikter uppstår mellan renägare, oljebolag och stadsbor. Och vad är det egentligen som drabbat dykarna som servar oljeplattformarna?