Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflande realism av Zander


Orten


Joakim Zander


Wahlström & Widstrand

Det är uppror i förorten, ungdomar bränner bilar och ett tecken dyker upp överallt, sprayat på väggar och pelare.

Yasmine har lämnat Bergort och börjat etablera sig som trendspanare i New York. Men så får hon veta att lillebror försvunnit. Kanske är han död.

Det här är en fristående fortsättning på Zanders debut Simmaren som kom för två år sedan. Redan då var jag förtjust i trovärdiga romanfigurer, snygg prosa och klockren dramaturgi. Detsamma gäller för denna andra bok där juristen Klara Walldéen spelar en av huvudrollerna.

Hon jobbar med ett forskningsprojekt med en dunkel agenda, blir bestulen på sin dator och börjar jaga efter den.

Men det som ger berättelsen syre och sälta, åtminstone för en recensent från stillsamma landsorten, är skildringen av Yasmine och lillebror Fadi och kampen för människovärde i Bergort utanför Stockholm.

Det är rafflande hela vägen, och Stig Larsson/David Lagercrantz kan väl egentligen slänga sig i väggen när det gäller spännande samtidsskildringar med kritisk grundton. Zander är bättre och mer realistisk. Här ryker unga ihop med kravallpolis, multinationella bolag försöker ta över samhällsfunktioner och unga rotlösa grabbar lockas av den gemenskap som terrororganisationen IS erbjuder.

För två år sedan var Simmaren såld till 20 länder. Nu är siffran uppe på 30 och filmrättigheterna är sålda till ett amerikanskt bolag. Kan säkert bli en nordic noir-succé, boken är i alla fall bra.