Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rajalakso talar ut om åkomman som stoppat honom

Han har tvingasts avbryta både träning och match, han har varit en vända på akuten och inför matcherna de senaste tre veckorna har han kollat så det finns en hjärtstartare på plats på arenan.
Nu berättar GIF Sundsvalls yttermittfältare Sebastian Rajalakso om halsåkomman som gör att han bara kan äta flytande mat.
– Det har varit jobbit sista tiden, jag vet inte vad det är, säger Rajalakso.

Det är inte bara småskador som har förföljt Sebastian Rajalakso den här säsongen. Sedan tre veckor tillbaka har han fått problem med halsen – något som nu gått så långt att han bara kan äta flytande föda. 26-åringen spelade trots det i tisdagens U21-match mot Hammarby – men tvingades bryta den på grund av andningsproblem.

– Jag har haft problem med andningen i tre veckor. Det är hosta eller något som har satt sig i lungorna. Det känns som jag andas i ett sugrör ungefär. Jag får det när man har fått upp pulsen. Jag kan inte äta heller, det fastar i halsen, säger Rajalakso.

Ändå har du vågat spela?

– Någon träning har jag ju klivit av för det har känts obehagligt, mentalt har man varit lite nervös i några situationer.

Vilka matcher har du spelat med det här?

– Det har ju varit i tre, fyra veckor.

Hur har du resonerat kring matcher?

– Jag har tänkt att det varit lugnt för det har gått över och jag har kunnat träna på i tre, fyra dagar utan att känna något, men sedan är det tillbaka igen.

Vad säger tränarna?

– Jag har pratat med dem, men det har varit lite att jag inte tagit det på allvar. Eller jag har tagit det på allvar, men jag borde ha kollat upp det tidigare.

GIF:s tränare Joel Cedergren säger så här om situationen:

– Det är inget bra just nu, han har varit i kontakt med läkaren så det tror jag att de kan reda ut.

Men som om inte andningsproblemen vore nog så har halsbesvären dessutom lett till att yttermittfältaren de senaste dagarna bara ätit mixad mat. Dagen innan matchen mot Kalmar fastnade nästan en gurka i halsen på honom och med tanke på att Rajalakso känt av att det var svårt att svälja innan tog han sig till akuten i Sundsvall.

– Jag satte en gurka i halsen, eller jag svalde den, men det kändes som att den inte kom ner. Då fick jag panik och då åkte jag upp på akuten och så fick de kolla, men den hade åkt ner till sist.

– Sjuksköterskan sa att det såg bra ut, det har nog blivit mentalt för nu vågar jag inte svälja. Jag hoppas att jag får en lösning för det här är inte optimalt.

Rajalakso säger själv att det till viss del just har satt sig mentalt. Han skojar och har distans till situationen under samtalet och skrattar samtidigt som han pekar på hjärtstartaren som hänger på väggen utanför omklädningsrummet i Norrporten Arena.

– Jag brukar alltid kolla så den där sitter där.

Hjärtstartaren?

– Ja, jag har kollat när man kommer på bortamatch, har de en sådan där hjärtstartare, det har blivit mentalt.

Hur ska du ta dig ur det här?

– Ja, men det är ju det, jag måste det, sedan är det inte bra att Google finns, man sitter och söker på allt.

Vad har du hittat?

– Jag kan ha hittat diagnosen: halskatarrr. Om man håller på och harklar och sväljer då blir stämbanden svullna och det känns som man har något i halsen. Problemet är att det står: finns ingen medicin mot.

Rajalakso var i kontakt med Giffarnas läkare Mattias Tell under onsdagen. I ett sms till ST skriver Tell så här:

"Undersökt av öronläkare. Inget allvarligt.

"Förväntar att han kör för fullt efter uppehållet"

Och att köra för fullt är just vad 26-åringen drömmer om. Småskador på vad, fot och knä har stört honom hela säsongen och gjort att han inte har fått starta en enda match från start. Nu hoppas Rajalakso att semestern gör honom redo för att ta en efterlängtad plats i startelvan.

– Det är klart att det är frustrerande att sitta vid sidan. Jag är ju här för att spela, det har varit en tuff vårsäsong. Jag har aldrig varit med om att sitta utanför någonsin. Man har testats mentalt, samtidigt har man känt att det har varit lite otur som du säger med skador, man har inte riktigt gjort sig rättvisa.

Hur har den prövningen varit?

– Ofta går man ner sig i början till man märker att "nu har jag gått för långt" och då måste man ta tag i det och då har man jobbat sig upp. De senaste tre veckorna har det känts bra. Jag tror att jag är nära och konkurerar. Jag tror att det är perfekt för mig att det är uppehåll här nu.

När är du i startelva igen?

– Vi möter Göteborg efter uppehållet så jag hoppas då, jag har stått utanför för länge.