Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally på raksträckorna

På Sättnas gamla flygfält brukar det gå spikrakt framåt i full fart.

I går gick det fort – och rejält krokigt dessutom.

– Det är snabbt, tekniskt och roligt, säger Fredrik L'Estrade om rallysprinten på Sättna.

Annons

I höstsolen på Sättna är det varken frid eller fröjd. Det luktar brända däck, brända lameller och bränt gräs.

Rallybilar av det mest varierade slag susar fram, det är allt från tvåhjulsdrivna fordon med många år och mil på nacken till nya japaner med smatterbandsmotorer.

Michael Lindh från SMK Hälsinge parkerade sin lånade Volvo i ett dike, oroväckande nära en rejäl stenbumling.

– Det gick bättre i morse, nu ville den inte alls svänga. Jag var nog lite mer laddad nu, säger Lindh som vanligtvis är kartläsare.

– Det här är inga problem, säger han och tittar på Volvon som skymtar i diket. Jag behöver bara få den bärgad så hoppas jag att jag får köra sista racet också.

Men något avslutningsvarv blev det aldrig för Lindh – i stället ska bilen fixas till inför de två avslutningstävlingarna i Hälsingeserien; Bollnäs nästa helg och finalen i Ilsbo helgen efter det.

36 ekipage kom till start när SMK Sundsvall arrangerade Rally på Sättna för första gången på många, många år.

– Det är inte så ofta man kör rally på asfalt, men folk är nöjda och allt rullar på, säger Henrik från arrangörsklubben.

I en tät tävling var Fredrik L'Estrade i ledning i Volvoklassen när två race var körda och det var lunchpaus inför det tredje.

– Det är en kul bana, annars brukar det vara lite grus också. Nu är det asfalt och lite betong, riktigt roligt, säger L'Estrade som tar en klunk Trocadero och ger sig ut för det tredje och avslutande varvet.

När de tre varven var körda var L'Estrade med Rolf Pakka vid sin sida vinnare i Volvoklassen för C-förare. De var till slut totalt fyra sekunder före närmast jagande Mattias Öst och Torsten Dahlberg från Ilsbo MK.

L'Estrade hade tidssviten 3.00, 2.58 och 2.58. Öst var få sekunder efter med 3.03, 2.58 och 2.59.

Snabbaste varvet, eller snarare varven, svarade Kent Medén från Jämtlands MK för. Han avverkade andra och tredje racet på 2.34 med sin Ford Escort i klassen tvåhjulsdrivna bilar, A-förare. Lika snabb på ett av sina varv var Mitsubishiföraren Lennart Olsson i den fyrhjulsdrivna klassen. Han betade av sitt andra varv på 2.34, men var ändå chanslös i sin klass eftersom han tvingades bryta det första efter ett tillfälligt besök i diket följt av tekniska bekymmer.