Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally-SM på Gävletravet – häng med när vi testar publiksträckan

Rally-SM i Gävle startar och slutar på Gävletravet. Sträckan är plogad och klar, och Sporten fick agera kartläsare på en provtur med rallyföraren Dag "Dagge" Lundqvist.
– Förarna älskar väl inte en sån här sträcka, men det är bra för publiken, säger han.

Det är en riktig publiketapp som både inleder och avslutar Gävles SM-deltävling, som arrangeras av Sandvikens MK 5-6 februari. På fredag kväll körs den första specialsträckan och sedan avslutas alltihop ungefär ett dygn senare på samma plats.

Nu har banan plogats upp på Gävletravets innerplan, där två bilar startar samtidigt och kör två varv på slingor som korsar varandra.

Och det var framför allt den kritiska punkten som behövde testas extra noga.

– Vi har kopierat banan från svenska VM-rallyt i Karlstad, och skillnaden där är att de har en uppbyggd bro. Det har inte vi så vi måste kolla att bilarna inte når korsningen för nära varandra, säger Kalle Andersson från Sandvikens MK som är tävlingsledare.

Nu är det bara en del bildäck som ska läggas på plats och några stolpar som ska skyddas innan det är klart för start.

– Det gäller att inte överladda. Man vinner inga SM-tävlingar på en sån här bana, men man kan förlora mycket, säger Dag Lundqvist innan vi drar iväg.

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!