Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramona byter tiggeriet mot kontorsjobb

Personalen tyckte synd om Ramona som tiggde ute på gatan.
Nu ska de ordna jobb åt henne – inne på kontoret.
– Det är ju bättre om hon gör något vettigt av sin tid, säger kontorschefen Mats Eklund.

Annons

Ända sedan i vintras har Ramona-Alina Simion från Rumänien tiggt på gatorna i Sundsvall. Hon brukar oftast sitta på trottoaren utanför Mäklarhusets entré på Esplanaden.

Personalen på mäklarfirman brukar slänga åt henne en slant då och då, och har lärt känna henne lite grann.

– Språket är ju ett problem. Hon kan bara lite engelska, så jag använde Google Translate när jag skulle prata med henne. Det funkade bra, säger Mäklarhusets delägare Mats Eklund.

Nu har han satt i gång en process för att försöka få bort henne från gatan – och in på kontoret.

Personalen vill ha hjälp med enklare jobb; lite städning och sortering av pärmar och handlingar, arbetsuppgifter som annars inte skulle bli gjorda.

– Vi vill ju inte bli anklagade för att utnyttja billig arbetskraft. Tanken är bara att hon ska få någonting annat att göra än att tigga, säger Mats Eklund.

Ramona-Alina Simion är tacksam över erbjudandet. Det har varit en lång och kall vinter på gatorna i Sundsvall, och ett jobb inne på ett mäklarkontor blir en skarp kontrast.

– Det är ju inte helt färdigt ännu, men jag hoppas att det går att ordna, säger hon.

När hon kan flytta in från trottoaren är inte klart. Det är nämligen inte helt enkelt att bara anställa en EU-migrant. Den svenska migrations- och skattebyråkratin har satt käppar i hjulet.

Innan hon kan börja jobba vill Mats Eklund på Mäklarhuset att alla papper ska vara klara, och det kan ta lite tid.

– Man vill ju att det ska gå till på rätt sätt med anställningsavtal, skatter och sociala avgifter. Vi vill ju inte ha myndigheterna efter oss på grund av det här.

Skatteverket vill ha ett intyg om att hon ska jobba eller ett personligt brev från arbetsgivaren, och ett svenskt ID-nummer.

– Enbart ett svenskt ID-nummer kan ta några veckor att skaffa fram åt henne, men vi arbetar på det, säger Mats Eklund.

Läs också: Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri