Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånade pensionär på Alnö med pistol – nu döms paret till fängelse

I oktober hotade en man och en kvinna i 25-årsåldern en äldre kvinna på Alnö genom att rikta en pistol mot henne och tvinga till sig hennes värdesaker. 
Paret ska då ha fått med sig en handväska med en mobiltelefon och lite pengar.
Nu döms paret till fängelse för rånet.

Vid rånet mot kvinnan ska mannen ha riktat en pistol mot kvinnan och sagt "hit med pengarna". Samtidigt ska kvinnan ha slagit den äldre kvinnan i ansiktet och slitit i hennes handväska.

Händelsen inträffade  i slutet av oktober. Vid förhör har mannen uppgett att han inte minns något från händelsen.

Läs mer: Rånade pensionär på Alnö med pistol och skrek: "Ge hit pengarna" – nu åtalas paret

Mannen åtalades även för en hel del andra brott, bland annat ett rån i Matfors i början av oktober. Då hotade mannen en annan man vid Matfors skola genom att trycka en kniv över mannens hals. Efteråt ska mannen ha börjat blöda. Mannen kom då över en mobiltelefon och 20 kronor.

För Plus-kunder: 78-åring rånades vid busshållplatsen på Alnö: "Jag fick en pistol i ansiktet"

I det fallet menar kammaråklagare Staffan Blyberg att mannen i första hand skulle dömas för rån och i andra hand ska han dömas för grov misshandel. Brottet bedömdes som grovt med hänsyn till att gärningen var livsfarlig och att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Men nu frikänner tingsrätten mannen från det rånet och grov misshandel.

Vid ett annat tillfälle i oktober ska han ha tagit ett kraftigt tag om en kvinnas hals, så att hon fick svårt att andas. Mannen har även utdelat ett flertal slag mot hennes huvud så att huvudet slagit i en vägg.

För Plus-kunder:  Släpptes av åklagare efter knivrån i Matfors – rånade sedan kvinna på Alnö

Förutom det gäller åtalet mot mannen även en misshandel förra sommaren då han utdelade ett knytnävsslag i en annan mans ansikte och en stöld i Stockholm i höst. Då hade han tagit med sig en kniv till en provhytt och skurit av larmet på kläder för över 2000 kronor innan han stoppades av personalen. Förutom det är det åtalas han även för två fall av ringa narkotikabrott och ett brott mot knivlagen.

Nu döms mannen till fängelse i ett år och åtta månader för rånet på Alnö, misshandel, försök till stöld ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han ska även betala 20000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Kvinnan döms till fängelse i ett år och sex månader för rån, ringa stöld och narkotikabrott.

Mannen och kvinnan ska solidariskt betala över 15000 kronor till den äldre damen som blev rånad.