Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ransonerat kaffe och mjölk ska spara åt äldreomsorgen

Nu har besparingarna inom äldreomsorgen i Timrå också nätt kaffestunden och mjölken till måltiderna. Två koppar kaffe per person och dag och 2,5-3 deciliter mjölk per dag är ransonen. Och max två frukostbröd. Ingen "hamstring" tillåts på avdelningarna.

Annons

Ett nytt kostdirektiv har förhandlats fram för en tid sedan. Hela sortimentet som de äldre kan beställa från ska ses över.

– Endast det som behövs ska vara kvar. En mall för mellanmål är på gång att utarbetas av en kostekonom.

– Pålägg och smör är inkluderat i brödransonen, två brödskivor, och en av brödskivorna kan sparas till mellanmål om man inte äter dem till frukost. Smörpaket som kommer på måndagar ska räcka hela veckans brödranson.

Personalen skäms

Flera ur vårdpersonalen har uttryckt att de skäms när en äldre vill ha lite mer av någon ransonerad produkt och det inte medges.

Mellanmålen är en välkommen extra stund vid matbordet för många men här ska personalen också göra veckobeställningar och någon "hamstring" får inte ske, enligt instruktionen till personalen.

Personalen har reagerat mot att beräkna dagsförbrukningar när de får livsmedlen veckovis. Det gäller exempelvis smörransonerna, som man hellre skulle vilja ha i småportioner dagligen.

Ännu ett möte

ST sökte ansvarig för äldreomsorgen och ansvarig för boende på vårdhemmen under fredagseftermiddagen men fick endast telefonsvararens "den ni söker kan inte nås för tillfället". Chefen för vårdhemsboendet meddelade via växeln att han var upptagen i tjänsteärenden "resten av dagen".

På måndag kommer ett nytt "matmöte" att äga rum med samtliga kostombud. Då ska också frågan ta upp om hur personalen ska kunna beräkna den dagliga åtgången utifrån veckovisa leveranser.

Tills vidare blir det ingen extra påtår för de kaffesugna äldre, i alla fall.