Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapporten som avslöjar ny miljonsmäll för socialnämnden

Socialnämndens ekonomiska prognos har försämrats med ytterligare 30 miljoner kronor.
Nu beräknas nämnden göra ett underskott på 205 miljoner kronor under 2015.
– Det har visar verkligen hur stort behovet är att vi genomför åtgärder, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Läs också: Else Ammor om socialnämndens underskott: "Måste hemtjänstpersonalen lära sig flyga?"

Så sent som i förra veckan gick majoriteten ut med en åtgärdsplan som skulle vända underskottet på 175 miljoner kronor.

Men månadsrapporten för november visar att socialnämndens prognos försämrats med ytterligare 30 miljoner kronor. Jämfört med fjolåret så är resultatet 86,7 miljoner sämre.

Det här är inte första gången som nämnden reviderar sin ekonomiska prognos.

I våras höjdes siffran från 100 till 125 miljoner kronor och i augusti från 125 till 175 miljoner kronor. Nu är det dags igen.

– Utvecklingen den här månaden är precis densamma som tidigare under året och vi har inte lyckats bryta den, säger Sandin Viberg.

Nämnden har under året beslutat om en rad åtgärdsplaner och på nämndsmötet på onsdag kommer nya beslut. Bland annat ska tiden för mathållning minskas.

Men ännu har de tidigare åtgärderna inte gett något utan underskottet har fortsatt att växa.

– Det tar tid innan man ser resultatet av de beslutade åtgärderna. Att inget hänt under september och oktober är inte så konstigt, men i november hade vi hoppats att resultatet skulle ha förbättrats, säger Silvia Sandin Viberg.

Vidare finns en negativ avvikelse när det gäller ensamkommande flyktingbarn på fem miljoner.

– Men här söker vi pengar från migrationsverket, säger Sandin Viberg.

Anledningen till den försämrade prognosen handlar främst om kostnadsökningar när det gäller ersätta hemtjänsttimmar, placeringar inom individ- och familjeomsorgen samt bemanningen inom de egna verksamheterna.

– Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i och det är ett stort skepp att vända. Nu måste de beslut som vi fattat verkställas, säger Malin Larsson.

Varför har besluten ni fattat inte verkställts redan?

– De har kanske inte varit tillräckligt konkreta och sedan har vi varit utan socialdirektör under stora delar av året. Nu har Silvia Sandin Viberg jobbat några månader och hunnit träffa alla chefer och en bättre styrning betyder mycket.

Else Ammor, tidigare ordförande i Socialnämnden, har kritiserat Socialdemokraterna och Malin Larsson, och menat att nämnden har för lite pengar. Uppgifter som Malin Larsson inte håller med om.

– Två oberoende utredningar har visat att vi har tillräckligt med pengar så där har hon fel, säger Malin Larsson.