Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasistiskt påhopp

– Håll käften din jävla neger.
Det skrek en spelare i Sundsvall Hockey i söndags i Östersund.
Nu agerar klubben.
Det är ingenting vi accepterar, säger Håkan Forsberg, utbildningsansvarig.

14-årige Edwin Hedberg är en av Östersund IK:s allra mest lovande talanger och spelar med dem som är tre år äldre.

Men Edwin, som var ett år när han blev adopterad från Colombia, behandlas inte som alla andra.

Han har kallas både svartskalle och neger.

– Framför allt så brukar jag bli kallad för neger. Ofta händer det på planen under matchen utan att någon annan hör det. Jag antar att det är ett sätt att psyka mig. Jag försöker stå upp när de säger så men inte spåra ur, berättar han.

I söndags när hans lag tog emot Sundsvall Hockey i B-juniorserien var det dags igen.

På väg ut till omklädningsrummet skrek en 17-årig Sundsvallsspelare:

– Håll käften din jävla neger.

Mellan Sundsvallsspelaren och Edwin stod Brunflos 11-åriga ishockeykillar som förberedde sig för sin träning.

– Det var dumt att småkillar ska behöva höra sånt. Sundsvallsspelaren var nog sur för att de hade förlorat sin första match mot seriens yngsta lag, säger Edwin.

Feststämningen efter ÖIK:s seger uteblev för både spelare, föräldrar och ledare efter påhoppet.

– Sådant här ska fan inte förekomma. I grunden är det dåligt ledarskap, säger ÖIK:s ordförande Anders Lindell.

Sundsvall Hockeys ordförande Lars G Ohlsson fick beskedet i går.

– Jag är djupt besviken. Det här är något som vi inte tolererar i vår klubb. Jag trodde vi hade uppnått en nivå inom idrotten och i Sverige överhuvudtaget där vi hade lämnat sådant här bakom oss, säger han.

– Jag kan lova att jag kommer att undersöka det här noga och vad vi i klubben ska vidta för åtgärder mot den här spelaren. Det här rimmar inte med Sundsvall Hockeys policy.

Håkan Forsberg är utbildningsansvarig i klubben och ser till att alla följer föreningens regler.

Jag åker runt till varje lag och pratar med allt ifrån ledare till materialförvaltare, en stab på cirka sju-åtta personer runt varje lag. Jag är jättetydlig med hur vi förväntar oss att man uppför sig mot domare, motståndare och i båset. Men ibland så brister det. Det är unga människor som man har att göra med och ibland ryker testosteronet, men det är ingenting som vi accepterar.

Nu avvaktar klubben domarrapporten innan man bestämmer sig för hur man går vidare.

Enligt Forsberg pratade ledarna i laget med spelaren i fråga direkt. Spelaren gick därefter enligt uppgift in i ÖIK:s omklädningsrum och bad om ursäkt.

Domarkontrollanten Stefan Ellingsson hörde vad som skreks och skrev direkt en rapport till disciplinnämnden för Medelpads ishockeyförbund.

– Jag tvekade aldrig när jag hörde vad som skreks. Det är första gången som jag skriver en rapport som handlar om att någon skrikit rasistiska tillmälen. Därför är det omöjligt för mig att gissa vad det kan bli för straff, säger Ellingsson.

Det är inte ofta som disciplinkommittén i Medelpad får ta emot anmälningar med rasistiska inslag. Senast var för två år sedan när en Kovlandsspelare var anklagad för ett liknande påhopp.

Den spelaren blev avstängd från ishockeyn i sex matcher.

– Vad det blir i det här fallet kan jag förstås inte uttala mig om. Det enda jag kan säga är att det är oacceptabelt och att vi ser allvarligt på det här, säger kommitténs ordförande Andreas Zetterberg.