Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att testa alla för droger

Integritet är något som varje enskild individ måste ha rätt till, oavsett ålder. Därför skall en åldergräns inte vara det som hindrar myndigheter att göra ett drogtest på en person som misstänks ha använt narkotika. Alltså: också ungdomar under 15 år skall kunna drogtestas avseende narkotika, oavsett vad deras föräldrar anser. Det handlar inte om ett straff av det enkla skälet att den som är under 15 inte är straffmyndig.

Vi menar att det är snudd på kriminellt att man inte hittills kunnat drogtesta ungdomar och barn under 15 år på. Detta då det är väl belagt att ju tidigare ett missbruk inleds, desto katastrofalare konsekvenser. Forskning och beprövad erfarenhet visar på samma sätt att ett spirande missbruk kan stoppas lättare med tidig upptäckt.

Skulle samhället avstå från möjligheten att drogtesta den som använt narkotika, oavsett ålder, sviker gemenskapen sitt ansvar att göra allt som går för att stoppa missbruket.